Onderbevolking? Landen worstelen met demografische krimp

Onderbevolking? Landen worstelen met demografische krimp

De vice-minister van Volksgezondheid van Thailand heeft gezegd dat zijn regering beroemdheden en influencers zal inhuren om jonge stellen aan te moedigen kinderen te krijgen. Het beleid is een van de vele pro-natale maatregelen die door de Thaise regering worden genomen. Dit, omdat het land worstelt met de gevolgen van een campagne uit de jaren 70 die het geboortecijfer juist moest doen verlagen.

In een interview dat zondag door de Thaise krant Khaosod is gepubliceerd, zei vice-minister van Volksgezondheid Satit Pitutecha dat het binnenhalen van deze influencers “slechts één voorbeeld is van een verandering in waarden” die de regering omarmt.”We moeten via invloedrijke mensen in alle lagen van de bevolking [en] alle gezinsinkomensbasissen communiceren dat het “concept van het hebben van een gelukkig kind” een goed idee is”, zei Pitutecha. Andere maatregelen die de minister naar voren bracht, zijn onder meer gezondheidscontroles voor aanstaande moeders, hogere uitkeringen en een voorgestelde verdubbeling van het zwangerschapsverlof van drie naar zes maanden.

Thailand’s vruchtbaarheidsdrift komt op een kritiek moment voor de toekomst van het land. Vijftig jaar geleden zouden Thaise vrouwen elk gemiddeld vijf kinderen krijgen, en te midden van zorgen over overbevolking lanceerde de regering in 1972 een campagne om het geboortecijfer te verlagen. Een van de kernboodschappen van de campagne vertaalt als “Meer baby’s, meer armoede.”

Van 70 naar 40 miljoen

Of het nu als gevolg van de campagne is of niet, het geboortecijfer is gedaald en het vruchtbaarheidscijfer van het land is vorig jaar bijna viervoudig gedaald tot 1,51. De National Economic and Social Development Council van het land voorspelde onlangs dat tegen 2025 een vijfde van de bevolking van Thailand ouder dan 60 jaar zal zijn en dat de totale bevolking van het land in de jaren daarna zal dalen van 70 miljoen naar 40 miljoen.

Berichten in Thaise media beweren dat de economie van het land het ouderschap eenvoudigweg niet stimuleert, en dat jonge mensen ervoor kiezen om de financiële “last” van het krijgen van kinderen te vermijden. Pitutecha zei echter dat economische prikkels slechts zo ver kunnen gaan. Hierbij verwijst hij naar het voorbeeld van Singapore, dat royale subsidies uitdeelt voor elk pasgeboren kind, maar er niet in is geslaagd het dalende vruchtbaarheidscijfer om te buigen.

“Geld is niet het enige antwoord,” zei Pitutecha. “Bij deze zaak moet het hele systeem onder de loep worden genomen. Waarden kunnen worden gewijzigd.”

Japan

Thailand is lang niet het enige land dat worstelt met demografische krimp. Na decennia van lage geboortecijfers is de Japanse bevolking begonnen met dalen, en ouderen vormen daar een groter deel van de bevolking dan waar ook ter wereld.

China

Het geboortecijfer in China is gedaald tot onder het niveau van de Grote Hongersnood tijdens de Grote Sprong Voorwaarts van Mao Zedong. Gegevens van het National Statistics Bureau van de VRC geven aan dat er in 2021 slechts 10,62 miljoen Chinezen zijn geboren. Met een bevolking van 1,4 miljard mensen kan het gemiddelde geboortecijfer van het land van 7,52 per 1.000 mensen schrikbarend laag worden genoemd.

Tegelijkertijd is het sterftecijfer in China iets lager gebleven dan het geboortecijfer, namelijk 10,1 miljoen mensen in 2021. De Chinese bevolking groeit dus nog steeds, maar de trend van de afgelopen vijf jaar spreekt voor zich. Zo kregen Chinese moeders in 2020 12 miljoen kinderen, tegen 14,65 miljoen in 2019. Hoogstwaarschijnlijk zal de bevolking van de Volksrepubliek China in 2022 al een daling zien.

India

Het totale vruchtbaarheidscijfer in India is voor het eerst onder het vervangingsniveau gedaald, volgens gegevens die zijn vrijgegeven door de National Family Health Survey (NFHS). In de laatste enquête is dat percentage gedaald tot twee, onder het niveau waarop een generatie genoeg kinderen produceert om zichzelf te ‘vervangen’. Aangezien de Verenigde Naties het vervangende vruchtbaarheidscijfer op 2,1 hebben vastgesteld, geeft de situatie in India aan dat de bevolking van het land nu aan het afnemen is, waarbij het aantal sterfgevallen groter is dan het aantal geboorten. Van de 28 Indiase staten en acht vakbondsgebieden hebben slechts vijf staten een vruchtbaarheidscijfer van meer dan twee, wat ernstige zorgen oproept betreffende de toekomst van de bevolking.

De daling van het vruchtbaarheidscijfer in India kan verband houden met de aanzienlijke toename van het gebruik van anticonceptie die in hetzelfde onderzoek werd vastgesteld. In heel India schoot het gebruik van moderne voorbehoedsmiddelen omhoog van 54% in 2015-16 tot 67% in 2019-21.

Europa

De geboortecijfers in de hele Europese Unie liggen ook onder het vervangingsniveau, wat aanleiding geeft tot discussie over hoe de situatie kan worden verholpen. Denkers en politici in sommige West-Europese landen hebben verhoogde immigratie als een oplossing gepresenteerd, ondanks het feit dat maar weinig Europeanen immigratie als gunstig voor hun land beschouwen. Meer conservatieve Centraal-Europese landen, zoals Hongarije en Polen, hebben hun burgers aangemoedigd om meer baby’s te krijgen, terwijl ze zich verzetten tegen immigratie.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.