Onderzoek I&O research: hooguit vijf procent ongevaccineerden haalt alsnog vaccinatie

Onderzoek I&O research: hooguit vijf procent ongevaccineerden haalt alsnog vaccinatie

Van de ongevaccineerde mensen zal maximaal vijf procent zich alsnog vaccineren. De QR-code voor toegang wordt één op de drie keer niet gecheckt en binnen hogere inkomensklassen gebruiken mensen het bewijs het meest. Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research in opdracht van de NOS.

Het onderzoeksbureau heeft het onderzoek uitgevoerd van 8 tot 11 oktober. De onderzoekers hebben gekeken naar wie de corona-app (en het veel minder gangbare papieren toegangsbewijs) gebruiken. Ook keken ze hoe vaak er gecontroleerd wordt op het toegangsinstrument. Tenslotte maakten ze ook een prognose van het aantal ongevaccineerden dat zich alsnog zal laten vaccineren. Een uitgebreid verslag van het onderzoek is hier te vinden.

Negen van de tien Nederlanders heeft de corona-app gedownload. Driekwart van de Nederlanders gebruikt hem ook daadwerkelijk. Opvallende uitkomst is het verschil in gebruik naar inkomensgroep. Van de mensen die van een minimum inkomen rondkomen, gebruikt 64 procent de app. De groep die beneden modaal verdient, gebruikt  het in 81 procent van de gevallen. Binnen de hoogste inkomensgroepen is het gebruik bijna volledig: 95 procent gebruikt de app.

Niet elke horeca-gelegenheid controleert op de pas. In gemiddeld een op de drie gevallen werd er niet gecontroleerd bij de steekproeven van I&O Research. De sportkantines wijken af van andere categorieën  zoals bioscopen en evenementen. In de kantines van amateursportverenigingen controleert ruim tweederde niet op het coronabewijs.

Het onderzoek richtte zich ook op de ongevaccineerden. Volgens het bureau geeft van de mensen zonder coronavaccinatie (het artikel spreekt van niet-vaxxers) slechts een procent aan dit alsnog te zullen doen. Vijf procent zegt zich waarschijnlijk nog te laten vaccineren. Uitgaande van de antwoorden van niet-gevaccineerden zal de algehele vaccinatiegraad in Nederland niet veel meer omhoog gaan.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.