Ongekende ‘blackout’ raakt miljoenen mensen in Centraal-Azië

Ongekende ‘blackout’ raakt miljoenen mensen in Centraal-Azië

Miljoenen mensen in Centraal-Azië zitten zonder elektriciteit, nadat een gedeeld elektriciteitsnet uitviel. Hierdoor werden de nationale netwerken in drie verschillende landen dinsdag afgesloten.

De enorme stroomstoringen zijn gemeld in het zuiden van Kazachstan, waaronder delen van Almaty, de voormalige hoofdstad van het land. Trolleybussen kwamen tot stilstand in de stad, waar ongeveer 1,7 miljoen mensen wonen, en op een aantal kruispunten gingen verkeerslichten uit, waardoor lange files ontstonden.

Het door de staat gerunde energiebedrijf KEGOC zei dat een “kritieke onbalans” in het energievoorzieningsnetwerk de oorzaak van de storing was, die ook de buurlanden Oezbekistan en Kirgizië trof. De Centraal-Aziatische landen zijn sinds het Sovjettijdperk afhankelijk van één enkel energiesysteem.

Kazachse media citeerden een brief die KEGOC vorige week stuurde met de waarschuwing dat het bedrijf zou stoppen met het leveren van stroom aan professionele cryptocurrency-mijnwerkers voor een periode tussen 24 januari en 1 februari, daarbij verwijzend naar druk op het netwerk van het land. Kazachstan is de op een na grootste bitcoin-mininghub van de wereld.

Alan Dordzhiyev, het hoofd van de blockchain- en datacenterunie van het land, vertelde de nieuwswebsite Informburo dat de afgeleefde hoogspanningslijnen en -stations van het land de schuld moeten krijgen van de stroomuitval, -en niet de mijnwerkers. “Ons hele systeem staat aan de afgrond. Een gemiddelde elektriciteitscentrale is ongeveer 40 jaar oud in Kazachstan,” zei hij.

Metrotreinen stopten en hun passagiers werden geëvacueerd in de hoofdstad van Oezbekistan, Tasjkent, terwijl vluchten aan de grond werden gehouden op de belangrijkste luchthaven van het land.

Hulpdiensten hebben 80 mensen gered die vastzaten in kabelbanen in twee skigebieden en meer dan 10 mensen zijn gered vast uit liften in appartementencomplexen, meldden Oezbeekse media.

In Bishkek, de hoofdstad van Kirgizië, zaten huizen zonder verwarming en water.

Net als in Kazachstan, zeggen Oezbeekse en Kirgizische functionarissen dat ze zijn begonnen met het geleidelijk herstellen van de macht in de getroffen gebieden. De Kirgizische minister van energie, Doskul Bekmurzayev, zei dat de stroomuitval de ergste in de geschiedenis van het land was. “We hebben alle middelen [om de stroom te herstellen], en ik zou de mensen nogmaals willen vragen om niet in paniek te raken”, voegde hij eraan toe.

“Het is de eerste keer dat we zo’n grote blackout ervaren. We zullen ons in de toekomst voorbereiden op soortgelijke evenementen’, beloofde de Kirgizische premier Akylbek Zhaparov.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.