Ontdekker Omikron mocht van Europese ambtenaren niet zeggen dat het om milde variant ging

Ontdekker Omikron mocht van Europese ambtenaren niet zeggen dat het om milde variant ging

Angelique Coetzee, hoofd van de Zuid-Afrikaanse Vereniging van Artsen (South African Medical Association) zegt dat overheidsambtenaren haar onder druk hebben gezet om het gevaar van Omikront aan te dikken. Dat viel haar zwaar. De arts en mede-ontdekker van de virusvariant in een interview met het Duitse medium Welt: ‘Ik laat me niet het zwijgen opleggen.’

Hoewel Coetzee zag dat de coronavariant leidde tot mildere symptomen dan eerdere varianten zoals Delta, werd haar door hoge ambtenaren duidelijk gemaakt dat ze dat in het openbaar niet mocht zeggen. In gesprek met Welt zegt Coetzee dat ze uiteindelijk zo onder druk werd gezet, dat ze zei: ‘In Zuid-Afrika is dit een milde ziekte, maar in Europa is dit een serieuze bedreiging,’ om daar aan toe te voegen: ‘Dat is wat jullie politici wilden horen.’ Het hoofd van de artsenvereniging noemt geen namen, maar Nederland en het Verenigd Koninkrijk worden wel genoemd als betrokkenen in het coronatheater.

The Epoch Times heeft het interview van Coetzee met Welt opgepikt. Uit het verslag komt het beeld naar voren van een vrouw die niet helemaal tegen de orders in ging, maar het spel ook niet volledig meespeelde. Nu zegt ze tegen het Duitse medium: ‘Ik laat me niet het zwijgen opleggen.’ In het najaar van 2021 zorgde de opkomst van Omikron en de berichtgeving daarover voor een ongekende toename van (positieve) testen, ziekmeldingen, quarantaines en verlengde of verzwaarde maatregelen. Nu wereldwijd duidelijk is dat het slechts een zeer milde coronavariant betreft, spreekt de arts over wat haar overkwam en hoe ze gehandeld heeft. Daarmee legt ze een puzzelstukje in de grote puzzel die coronabeleid heet, en komt het grotere plaatje weer een stukje dichterbij.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.