Oostenrijkse overheid bereidt land voor op black-out: Tassen met voedselporties staan klaar

Oostenrijkse overheid bereidt land voor op black-out: Tassen met voedselporties staan klaar

Oostenrijk heeft dinsdag noodmaatregelen aangekondigd om voedsel en andere benodigdheden veilig te stellen voor mensen in geval van ‘stroomuitval’ deze winter.

Het plan, gepubliceerd op de website van het ministerie van Landbouw, Regio’s en Toerisme van het land, bepaalt dat alle supermarkten gesloten moeten blijven op de eerste dag van een mogelijke black-out.

Op de tweede dag blijven de winkels gesloten, maar fungeren ze als centra van waaruit zakken verse producten aan de bewoners worden uitgedeeld, tussen 10.00 uur en 15.00 uur.

Daarnaast bieden de winkels kant-en-klare tassen met water, houdbaar brood, ingeblikte goederen, kant-en-klare producten en kaarsen die voor contant geld worden verkocht. Babyartikelen en hygiëneproducten worden op verzoek beschikbaar gesteld.

Vanaf dag drie worden uit veiligheidsoverwegingen alleen producten uit het ‘droge assortiment’ aangeboden.

Alle grote Oostenrijkse retailers hebben ingestemd met het plan, waaronder Spar, Maximarkt, Billa, Penny, Lidl, Frisch, Unimarkt, M-Preis en anderen.

Bewoners werden geadviseerd om voedsel in te slaan dat lang houdbaar is en genoeg is om 14 dagen van te kunnen eten, evenals kleine hoeveelheden cash (ongeveer €100 per gezinslid) in huis te hebben.

De regeling is opgesteld in samenwerking met de Oostenrijkse Kamer van Koophandel (WKÖ), de Nationale Bank van Oostenrijk (OeNB) en het ministerie van Energie, evenals vertegenwoordigers van de voedingsdetailhandel en de vereniging van Oostenrijkse gemeenten (Österreichische Gemeindebund).

Terwijl ambtenaren benadrukten dat de voedselvoorziening in Oostenrijk momenteel veilig is en het risico van een stroomtekort “zeer laag en onwaarschijnlijk” is, merkten ze op dat “nieuwe potentiële uitdagingen een tijdige voorbereiding vereisen om voorbereid te zijn op een crisis.”

“Onze voedingsindustrie is een verantwoordelijke industrie en heeft al bewezen de crisis te kunnen overwinnnen. De vandaag gepresenteerde oplossing in het geval van een mogelijke massale black-out is een model voor heel Europa en toont aan dat onze voedingsindustrie klaar is voor de crisis als onderdeel van kritieke infrastructuur”, zegt Christophe Tamandl, hoofd van de vereniging van voedingsdistributeurs, over het plan.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.