Orban zweert in toespraak Hongarije te verdedigen tegen de EU

Orban zweert in toespraak Hongarije te verdedigen tegen de EU

  • 24/10/2022

‘Hongarije heeft zich altijd tegen keizerrijken verzet en deze daardoor overleefd’, zei premier Viktor Orban, terwijl hij sprak over pogingen van de EU om Boedapest onder druk te zetten.

‘Laten we ons niet druk maken over degenen die vanuit de schaduw of vanuit de hoogten van Brussel op Hongarije schieten. Ze zullen eindigen waar hun voorgangers dat deden’, zei Orban zondag.

Deze verklaring kwam tijdens de toespraak van de premier in de westelijke stad Zalaegerszeg. Deze was gewijd aan de 66e verjaardag van het begin van de opstand van 1956 in het toenmalige communistische Hongarije, dat uiteindelijk werd onderdrukt door de Sovjet-Unie.

‘We waren hier toen het eerste veroverende rijk ons ​​aanviel, en we zullen hier zijn als het laatste instort. We zullen het verdragen wanneer het moet, en we zullen terugdringen wanneer we kunnen. We trekken zwaarden als er een kans is, en we verzetten ons als er lange jaren van onderdrukking komen’, zei hij.

“We zijn zegevierend, zelfs als we verslagen zijn”, hield Orban vol.

Brussel geeft Hongarije, dat sinds 2004 lid is van de EU, de schuld van een slechte democratische staat en corruptie onder Orban, en heeft het land bedreigd met financiële opschortingen.

De rol van Hongarije in het Rusland-Oekraïne-conflict

Boedapest heeft geweigerd de algemene lijn van het blok over het conflict in Oekraïne te volgen en heeft geweigerd wapens naar Kiev te sturen, in tegenstelling tot veel andere EU-leden. Het heeft ook regelmatig kritiek geuit op de sancties die aan Moskou zijn opgelegd.

Vrijdag verwierp de hoge Hongaarse ambtenaar van het ministerie van Buitenlandse Zaken Tamas Menczer de oproepen van de EU om Rusland in Oekraïne te verslaan. Hij betwijfelde of een dergelijk doel zelfs kan worden bereikt en drong erop aan dat “deze pro-oorlogshouding van Brussel het conflict en het lijden verlengt. Dit is extreem gevaarlijk en onaanvaardbaar.”

Begin september waarschuwde Mikulas Bek, de Tsjechische minister van Europese Zaken, dat de Hongaarse houding ten opzichte van Rusland er theoretisch toe zou kunnen leiden dat het het blok verlaat. Boedapest “heeft een lange weg afgelegd en heeft de rand van een afgrond bereikt, en nu moet het beslissen of het weer afstand gaat houden van die rand of dat het een sprong in het diepe gaat wagen”, zei Bek.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.