‘Oreo-koekjes zwart door giftig ammoniak en overheid wist ervan’ (Noordhollands Dagblad)

‘Oreo-koekjes zwart door giftig ammoniak en overheid wist ervan’ (Noordhollands Dagblad)

Cacaofabriek Olam in Koog aan de Zaan mengt al jarenlang grote hoeveelheden giftig ammoniak met gemalen cacaobonen om de beroemde Oreo-koekjes zwart te maken, aldus het Noordhollands Dagblad. De oreofabriek heeft dit jarenlang geheim weten te houden, ondanks dat de overheid hiervan op de hoogte was, aldus de krant.

Olam ligt al een paar jaar onder vuur van omwonenden, milieubeweging en de overheid, vanwege zijn ammoniakuitstoot. Uitstoot van ammoniak is samen met die van stikstofdioxiden het grootste milieuprobleem van Nederland, aldus dezelfde overheid die wist waarvan de Oreo-koekjes worden gemaakt. De verklaring van Olam was altijd dat de uitstoot van nature vrijkomt bij behandeling van cacaobonen, maar niet vermeld werd dat tijdens dit proces om cacao diepzwart te maken ook kunstmatig grote hoeveelheden ammoniak worden toegevoegd.

Olam International als lid vermeld op de site van het WEF

Verborgen
De Omgevingsdienst (de overheid) heeft de toevoeging van tienduizenden kilo’s ammoniak verborgen gehouden op verzoek van Olam. De fabriek zelf zette omwonenden, concurrentie en politiek op een dwaalspoor door verkeerde informatie naar buiten te brengen over de toedracht van de forse ammoniakuitstoot van deze fabriek. Zo blijkt uit onderzoek van het Noordhollands Dagblad.

Directeur van Olam, Eric Nederhand, erkent dat ammoniak aan het proces wordt toegevoegd, maar wil niet verduidelijken hoeveel dat op jaarbasis is. “Ofi (Olam) gebruikt ammoniak als alkalisatieoplossing voor sommige cacaopoeders om de kleur of smaak van het eindproduct te wijzigen. Er blijft geen of zeer weinig ammoniak achter in het eindproduct. Ofi vermeldt het gebruik ervan als levensmiddelenadditief in de technische informatie bij elk ingrediënt”, antwoordt Nederhand. “Op specifieke hoeveelheden kan ik niet ingaan.”

Te duur
De cacaofabriek in Koog aan de Zaan is nooit ontworpen om grote hoeveelheden ammoniak te verwerken, vertelt een klokkenluider, wiens naam bij de hoofdredactie van het Noordhollands Dagblad bekend is. “Er is nooit voldoende geld geïnvesteerd om dat op een behoorlijke wijze te doen. Te duur, vonden ze. De ammoniak kiert dus uit alle hoeken en gaten, de stank is enorm. Het milieu? Dat interesseert de bedrijfstop niet. Wel het zwarte cacaopoeder en wat ze ermee verdienen.”

Bij de grootste afnemer van het donkere cacaopoeder, Oreo-maker Mondelez, is het gebruik van ammoniak als ingrediënt bekend. Het staat namelijk op de verpakking van Oreokoekjes. ’Ammoniumcarbonaat’ staat hier genoemd.

‘Geen invloed’
“Het gebruik van ammoniumcarbonaat in levensmiddelen heeft geen invloed op de kwaliteit of de veiligheid van het product”, verklaart Annick Verdege van Mondelez. De koekjesmaker blijkt op de hoogte van het ‘Dutch process’ om het poeder zwarter en volgens Mondelez ook smaakvoller te maken met behulp van ammoniak. Dat het omstreden is, lijkt Mondelez zich wel te realiseren. “Met Ofi hebben wij gewerkt aan een verbeterde productiemethode, waarbij milieuvriendelijker alkali wordt gebruikt.”

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.