Ouders krijgen 8 maanden cel voor weigeren PCR-test zoon

Ouders krijgen 8 maanden cel voor weigeren PCR-test zoon

  • 21/12/2022

Een moeder en vader uit Sint-Niklaas, België, zijn tot 8 maanden cel en 800 euro boete veroordeeld voor “het ontzeggen van gepaste zorg aan hun zoon, wat de gezondheid van de jongen in gevaar bracht”. Wat er daadwerkelijk gebeurde: De ouders weigerden een PCR-test voor hun zoon van 13, waardoor een spoedoperatie ernstige vertraging opliep. De jongen verloor hierdoor een teelbal.

De zoon kampte in februari 2022 met een “torsie” van de teelbal. Omdat zo’n fenomeen de bloedvaten afklemt zodat de testikel afsterft, is in dergelijke gevallen altijd met spoed, binnen de twee à vier uur, een operatie nodig. In dit geval was de PCR-test dus belangrijker dan de haast die bij de operatie kwam kijken.

Dit kreeg de vader ook te horen toen hij met zijn zoon naar de spoedafdeling van het AZ Nikolaas in Sint-Niklaas was gereden. Omdat aan de operatie een PCR-test vooraf moest gaan, nam de vader zijn zoon weer mee naar huis want naar eigen zeggen zag hij “dat commerciële gedoe” niet zitten.

Poging 2
Later probeerde de moeder het in het Sint-Lucasziekenhuis in Gent, met een alternatieve bloeddruppeltest van bij de huisarts bij de hand. Ook hier bleek evenwel een geldige PCR-test nodig, maar de ouders bleven dit weigeren.

Zelfs toen de artsen akkoord gingen om de operatie zonder PCR te laten doorgaan, gingen de ouders met hun kind weer naar huis. Ze hadden er geen vertrouwen in dat achter hun rug om in de operatiezaal niet alsnog een test zou afgenomen worden. Dit was het moment dat de artsen de politie belden.

Agenten kwamen zoon halen
Agenten gingen ’s avonds de zoon thuis halen en zorgden met een politiebegeleiding dat hij in het Dendermondse ziekenhuis terecht kwam. Toen hij daar geopereerd werd, was al één teelbal verloren, de andere kon ‘op het nippertje’ gered worden.

De openbaar aanklager tilde zwaar aan de feiten. “Door het hardnekkig gedrag van de ouders dreigde een amper dertienjarige jongen voor heel zijn leven onvruchtbaar te worden”, is wat er klonk.

De moeder stond in haar eentje voor de rechter, in Dendermonde, om zich te verantwoorden. De vader zit ondertussen met zijn kinderen in het buitenland. Beiden kregen acht maanden cel, maar voor de moeder geldt deze uitspraak met uitstel.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.