Overlast toerisme Amsterdam neemt flink af door registratieplicht verhuurders

Overlast toerisme Amsterdam neemt flink af door registratieplicht verhuurders

Het geluid van rolkoffertjes in de straten is een grote ergernis van veel Amsterdammers. Met de registratieplicht voor verhuur aan toeristen is dat flink afgenomen: van de bijna 20.000 particuliere verhuuradressen voor bezoekers zijn er ongeveer 4.000 over. Het aanbod van verhuurplatform Airbnb is met driekwart gedaald.

Particuliere aanbieders van vakantiewoningen moesten zich per april registreren in de hoofdstad. Daar hadden ze tot oktober de tijd voor, dus nu wordt de balans opgemaakt. De laatste peiling van 4 oktober meldt 4128 adressen. Het grootste aandeel daarvan komt voor rekening van Airbnb met 2924 verhuurunits. De gegevens zijn door een woordvoerder van de gemeente bevestigd aan De Volkskrant.

Het toerisme leidt in Amsterdam behalve tot inkomsten en werkgelegenheid ook al jaren tot overlast en frustratie bij de bewoners. Zij vinden dat de binnenstad onbewoonbaar wordt door de vlucht van supermarkten en de komst van toeristenwinkels. Die winkels verkopen bijvoorbeeld alleen kaas, t-shirts voor bezoekers of wafels met chocoladepasta. Ook openbare dronkenschap en gevaar van onervaren fietstoeristen voeren zij aan als storend.

De recente registratieplicht komt bovenop eerdere maatregelen. De hoofdstad stelde een limiet in van vier bezoekers per verhuurperiode en een maximum van 30 verhuurdagen per jaar. Ook gold er een verbod voor verhuur in drie wijken. Omdat verhuurplatforms zoals Airbnb echter geen gegevens van gebruikers deelt, was het niet te controleren. De laatste maatregel lijkt wel zijn vruchten af te werpen.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.