Paus Franciscus: Invasie Oekraïne mogelijk door ‘geblaf NAVO aan de poort van Rusland’

Paus Franciscus: Invasie Oekraïne mogelijk door ‘geblaf NAVO aan de poort van Rusland’

Paus Franciscus zegt dat hij Vladimir Poetin wil ontmoeten om te bemiddelen in de oorlog tussen Oekraïne en Rusland. In een interview geeft hij aan dat hij hoopt dat de Russische president hem wil ontvangen en hij spreekt van een wereldwijde ‘schandalige wapenindustrie.’ Meest opvallende van het interview was de overweging van de paus dat misschien ‘het geblaf van de NAVO aan de poort van Rusland’ voor Poetin een reden was om Oekraïne binnen te vallen.

‘Ik kan onmogelijk vaststellen of zijn woede is uitgelokt,’ zegt de Argentijnse geestelijke over Poetin, ‘maar ik vermoed dat het was uitgelokt door de houding van het Westen.’ In het interview met Corriere Della Sera (in het Engels beschikbaar) gaat de paus verder in op het conflict in Rusland, andere oorlogen en de in zijn ogen verderfelijke wapenhandel.

Koers

Tot slot wordt hem gevraagd naar de koers van de Katholieke Kerk. Hoewel zijn respons niet iedereen slapeloze nachten zal bezorgen, toch de moeite van het aanstippen waard: paus Franciscus ligt namelijk bij een deel van de katholieke achterban helemaal niet zo goed. Een deel verwijt hem zich te veel met wereldlijke zaken bezig te houden en religieuze aangelegenheden geen aandacht te schenken.

Religieuze leider?

Zijn betrokkenheid bij de inrichting van politieke, sociale en economische aangelegenheden maakt hem volgens kritische volgers kwetsbaar. Zijn directe contact met, en steun voor de Council on Inclusive Capitalism (CIC), een initiatief van Lynn Forester de Rothschild, werd met argusogen bekeken. Zoek even verder op de Henry Jackson Society, denk aan de Rockefeller Foundation, Johnson & Johnson en zo nog wat partners, en men krijgt een idee van de kringen waarin het CIC verkeert.

Er lijkt een flinke overlap tussen CIC en het World Economic Forum (WEF). Niet alleen qua presentatie -‘We are mobilizing the private sector to create a more inclusive, sustainable, and trusted economic system‘- maar ook qua netwerk. De partners, ambassadeurs en bestuursleden van het WIC zijn ook terug te vinden in initiatieven zoals Agenda21 en Agenda2030 van de Verenigde Naties, en hebben nauwe banden met het WEF. Dat de paus ook bijdraagt aan het netwerk van Davos, is steeds meer bekend.

Willens en wetens?

Er zijn grofweg twee opties volgens mensen die het geheel kritisch volgen: of de paus ziet instituten zoals het CIC en de Verenigde Naties als nobele organisaties (minder armoede, minder geweld, meer onderwijs, een gelijkmatiger verdeling van de welvaart, wie kan daar nu op tegen zijn?) die het beste met de mensheid voor hebben en ook het meest geschikt zijn om van de wereld een fijnere plek te maken. Hij heeft eigenlijk niet zo’n goed idee van wat de organisaties nu precies voorstaan en hoe ze dat willen bereiken.

Of hij weet het wel (volgens dezelfde kritische volgers is de route er een van meer controle, meer machtsconcentratie, minder religiositeit/spiritualiteit en meer technocratie) en gaat daar willens en wetens in mee, daarmee weg van zijn eigenlijk taak.

Vigano als tegenhanger

Aartsbisschop Carlo Maria Viganò (zie foto) is een van grootste criticasters van de huidige paus. Zijn brieven zijn op vele plekken op het internet te lezen en gaan over zaken zoals de Nieuwe Wereldorde, de Canadese Vrijheidskaravaan en de Great Reset. Viganò beperkt zich dus evenmin tot de Bijbel of puur kerkelijke aangelegenheden. Zijn standpunten zijn behalve minder progressief (op het gebied van onder meer abortus, LGHBQT etc.) echter ook meer gericht op het geestelijke leven. 

Splitsing

De verwevenheid van paus Franciscus met instituten zoals het WEF kan niet alle katholieken bekoren: er is zowel interne onrust als onvrede bij katholieken wereldwijd. Het hoogste ambt wordt bekleed in Vaticaanstad maar elke priester en bisschop kan zijn eigen stempel drukken op de invulling van het geloof (Franciscus is bijvoorbeeld opgegroeid in de traditie van de Latijns-Amerikaanse Bevrijdingstheologie en dat heeft hem mede gevormd). Wanneer de verschillende katholieke lijnen te veel uit elkaar gaan lopen, is een splitsing van de kerk niet ondenkbaar. Hoewel zeldzaam, zou het niet voor het eerst zijn, denk aan de Reformatie die begon bij Maarten Luther.

Correctie

Terug naar Rusland. Een kleine schets laat zien dat de paus betrokken is bij de Great Reset. Sommige mensen zien de oorlog van Rusland als onderdeel daarvan. Door de oorlog zou de Groene Energiewende alsnog een kickstart krijgen en is er opnieuw een ‘goede reden’ voor verdere implementatie van een digitaal QR/vaccinatiepaspoort: ‘voor uw veiligheid,’ om de Russen buiten de deur te houden. Als Europa in puin ligt, is daar een uitgelezen kans ’to build back better.’

Zonder de inval van Rusland goed te willen praten, is er de laatste decennia wel het een en ander gebeurd dat de huidige oorlog kan verklaren. ‘Het Westen’ opereert echter als een blok en schuift Rusland de volledige schuld van de huidige situatie in de schoenen. Dat de paus een kleine correctie aanbrengt (verspreking? bewust?) in dit narratief is dan ook opvallend en laat zien dat de zaken niet altijd zo zwart-wit zijn voor te stellen.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.