Peiling: Burgeroorlog aanstaande volgens veertig procent Amerikanen

Peiling: Burgeroorlog aanstaande volgens veertig procent Amerikanen

Een burgeroorlog in de komende tien jaar is best mogelijk, denkt meer dan veertig procent van de Amerikanen. Dat blijkt uit onderzoek van tijdschrift The Economist en de Britse peiler YouGov.

Het is al vaker aangestipt op dit medium: een Amerikaanse burgeroorlog is niet ondenkbaar. Republikeinen en Democraten groeien uit elkaar, al dan niet gevoed door polariserende politici en (social) media.

Grimmig

De splitsing gaat verder dan een verdeling van welvaart of belastingdruk. Het recht op wapenbezit, de abortuskwestie, de aanpak van corona en de vrijheidsbeperkingen, het onderwijs, de ‘woke agenda’ en meer wijzen op een culturele en levensbeschouwelijke kloof die met de dag groter wordt.

Tel daar de aftocht van Donald Trump en de gebeurtenissen rond het Capitool van begin 2022 bij op, en de sfeer wordt steeds grimmiger.

Uit het zicht

Dat veel Amerikanen een gapend gat zien tussen hun eigen politieke voorkeur en overtuigingen aan de ene kant en die van hun landgenoten die een ander hokje aankruisten op het stembiljet, is begrijpelijk. Dat 42 procent een burgeroorlog binnen tien jaar ‘redelijk aannemelijk’ vindt, is echter opvallend.

In de jaren ’60 van de negentiende eeuw woedde een strijd tussen noordelijke en zuidelijke staten. Dat is dus alweer heel wat generaties geleden. Sterker nog: vanwege de vele immigranten die altijd zijn toegestroomd, hebben veel burgers niet eens verre voorouders die de oorlog hebben meegemaakt. Of is het juist omdat die burgeroorlog uit het zicht raakt, dat de verschrikkingen van een oorlog en de vele voordelen van Verenigde Staten niet meer op de voorgrond staan?

Hoe dan?

Mocht het tot een burgeroorlog komen, is de verwachting dat de rode (republikeinse) en blauwe (democratische) staten zich van elkaar afscheiden. Dat is geografisch gezien echter niet ideaal.

Uit een eerder artikel op Café Weltschmerz: ‘Gaat een staat zoals Florida alleen verder onder leiding van de populaire Ron DeSantis? En mochten er allianties ontstaan, hoe verenig je dan de democratische staten aan weerszijden van het republikeinse landschap? Mocht het tot een breuk komen, wat gebeurt er dan met een staat als Georgia, die in 2020 na jaren weer blauw kleurde, omringd door republikeinse staten?’

 

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.