Pfizer-aandelen kelderen samen met de vraag naar prik en ‘viruspil’

Pfizer-aandelen kelderen samen met de vraag naar prik en ‘viruspil’

De Amerikaanse farmaceutische gigant Pfizer bracht dinsdag een teleurstellend winstrapport uit, met veel zwakker dan verwachte verkoopvooruitzichten voor haar Covid-19-‘geneesmiddelen’.

Het aandeel van de medicijnfabrikant daalde deze maand met 14%, waardoor $40 miljard aan marktwaarde verloren ging. Pfizer vertelde beleggers dat ze moesten verwachten dat de inkomsten in 2023 met een derde zouden dalen, nu de wereld ‘uit de pandemie klimt’ en de vraag naar ‘medicijnen tegen het coronavirus’ vertraagt.

De gecombineerde omzet van het bedrijf uit haar Covid-vaccin en ‘antivirale behandeling’ genereerde vorig jaar naar verluidt meer inkomsten dan de totale omzet van Pfizer in 2019. Het Comirnaty-vaccin en de Paxlovid-viruspil hebben meer dan de helft bijgedragen aan de omzet van $100 miljard van het bedrijf in 2022.

Vorig jaar “was een recordjaar voor Pfizer”, zei CEO Albert Bourla in het winstrapport, eraan toevoegend: “Hoe trots we ook zijn op wat we hebben bereikt, onze focus ligt altijd op de toekomst.”

De medicijnfabrikant geeft al maanden aan dat hij het tempo niet zou kunnen bijhouden, maar de terugloop van haar Covid-activiteiten was erger dan analisten hadden verwacht.

Voor 2023 zei Pfizer dat het een omzet van ongeveer $13,5 miljard verwacht voor Comirnaty, een daling van 64% ten opzichte van het jaar ervoor en onder de $16 miljard die door analisten was voorspeld. De verkoop van Paxlovid zal naar verwachting in 2023 met 58% dalen tot 8 miljard dollar, tegenover 18,9 miljard dollar vorig jaar. Op basis van die schattingen verwacht het bedrijf dit jaar een totale omzet van tussen de $67 miljard en $71 miljard, tegen $100,3 miljard in 2022.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.