Pfizer’s goedgekeurde ‘covid-pil’ zorgt voor totale winst van 100 miljard in 2022

Pfizer’s goedgekeurde ‘covid-pil’ zorgt voor totale winst van 100 miljard in 2022

China heeft voorwaardelijke goedkeuring gegeven aan de invoer en het gebruik van de zogenaamde Covid-19 antivirale pil Paxlovid van Pfizer. De Chinese regelgevende instantie voor geneesmiddelen merkte echter op dat verder onderzoek naar het medicijn nodig is om algemene goedkeuring te krijgen.

China’s National Medical Products Administration kondigde zaterdag aan dat het “een spoedbeoordeling van de autorisatie heeft uitgevoerd” van Paxlovid en dat vervolgens “een goedkeuring met voorwaarden is verleend voor de importregistratie van de Covid-19-behandeling van Pfizer”. Het medicijn zal naar verluid in China worden gebruikt voor de behandeling van mensen met een “hoog risico op progressie naar een ernstige ziekte”, aldus de South China Morning Post.

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) gaf in december toestemming voor noodgebruik aan Paxlovid en het medicijn is sindsdien ook goedgekeurd voor gebruik in het Verenigd Koninkrijk, Israël, Canada, Australië en de gehele Europese Unie.

In een rapport dat afgelopen dinsdag werd gepubliceerd schatte Pfizer dat zij dit jaar tussen de $98 miljard en $102 miljard aan omzet zou draaien. Pfizer verwacht dat 32 miljard dollar aan inkomsten te verdienen met zijn Covid-19-vaccin alleen, met nog eens 22 miljard dollar aan inkomsten van haar Paxlovid antivirale Covid-19-pil. “Het middelpunt van het richtbereik voor inkomsten vertegenwoordigt een groei van 23% ten opzichte van de inkomsten van 2021”, verklaarde het bedrijf in het rapport.

Het Covid-19-vaccin van Pfizer zorgde voor een omzet van bijna $37 miljard in 2021 en het bedrijf verdiende in dit jaar in totaal $81,3 miljard – het dubbele van de omzet ten opzichte van 2020.

Na de publicatie van het rapport bestempelde The Guardian het vaccin van Pfizer als “een van de meest lucratieve producten in de geschiedenis”.

De CEO van Pfizer, Dr. Albert Bourla, pochte dinsdag dat de pandemische “successen” van het bedrijf “Pfizer en haar cultuur voor altijd fundamenteel hadden veranderd”.

In zijn eigen verklaring zei Pfizer CFO Frank D’Amelio dat hij “trots was om te zien dat het bedrijf beter presteert dan op enig ander moment gedurende mijn bijna 15 jaar hier.” D’Amelio merkte op dat, indien gerealiseerd, de verwachtingen van Pfizer voor 2022 “het hoogste niveau van jaarlijkse inkomsten zouden vertegenwoordigen” in de “lange geschiedenis van het bedrijf”.”Ik heb nog nooit zoveel vertrouwen gehad in de toekomst van Pfizer”, zei hij.

Eerder al pochte Pfizer dat, indien goedgekeurd, haar vaccin als eerste beschikbaar zou zijn voor kinderen onder de vijf in de Verenigde Staten. Volgens de CDC heeft meer dan 80% van de Amerikanen van vijf jaar en ouder ten minste één dosis van een Covid-19-vaccin gekregen.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.