Poetin onthult belangrijkste issue met VS

Poetin onthult belangrijkste issue met VS

Moskou streeft naar een multipolaire wereld in plaats van een wereld waarin de VS centraal staan, zei de Russische president Vladimir Poetin. In een interview met Rossiya-1 TV-zender op zondag betoogde hij dat Washington de wereld probeert om te vormen naar haar eigen agenda.

Poetin suggereerde dat de Amerikaanse “satellietstaten” zich ook terdege bewust zijn van deze “egoïstische” bedoelingen. Voorlopig hebben ze er echter voor gekozen om hiervoor de ogen te sluiten vanwege “verschillende redenen die in de eerste plaats verband houden met een enorme afhankelijkheid op economisch gebied en defensie”, zei de Russische leider.

Sommige bondgenoten van Washington zien de confrontatie met Rusland ook als een verenigende zaak, die alle verschillen tussen hen en de VS overschaduwt, voegde hij eraan toe.

Als voorbeeld noemde Poetin de inspanningen van de Amerikaanse regering om Europese bedrijven naar Amerikaanse bodem te lokken, evenals een onderzeese deal afgelopen zomer, waarbij Canberra abrupt een contract met een Franse fabrikant opzegde ten gunste van een Amerikaanse concurrent. Dat incident was vernederend voor Parijs, zei de president.

Poetin benadrukte dat Moskou “zich niet zo kan en zal gedragen”.

“Uiteindelijk zal zo’n standpunt – de strijd voor een multipolaire wereld, voor respect voor iedereen in de internationale arena, voor het rekening houden met ieders belangen – zonder enige twijfel zegevieren.”

Poetin beweerde ook dat de westerse elites alleen tevreden en bereid zullen zijn om “ons toe te laten tot de zogenaamde familie van beschaafde naties” als Rusland uiteenvalt in verschillende onafhankelijke staten. In een dergelijk scenario, zei hij, zou het Westen “[de resulterende landen] onder zijn controle plaatsen”. Hij voegde eraan toe dat het uiteenvallen van Rusland in dergelijke omstandigheden het bestaan ​​van het Russische volk in zijn huidige vorm in twijfel zou trekken.

In een reactie op zijn beslissing eerder deze week om de deelname van Rusland aan het New START-verdrag – het laatst overgebleven nucleaire akkoord tussen Moskou en Washington – op te schorten, voerde Poetin aan dat de stap nodig was om de veiligheid van Rusland en haar “strategische stabiliteit” te waarborgen.

Volgens de Russische president koos hij voor deze handelwijze in het licht van een agressievere NAVO, die de strategische nederlaag van Rusland “als hoofddoel heeft aangekondigd”.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.