Polen wil nieuwe wapens van ‘bondgenoten’ na eigen wapens aan Oekraïne te hebben geschonken

Polen wil nieuwe wapens van ‘bondgenoten’ na eigen wapens aan Oekraïne te hebben geschonken

De hulp aan Kiev heeft de militaire voorraden van Warschau opgebruikt, waardoor ‘leemtes’ zijn ontstaan ​​die belangrijke partners zouden moeten helpen opvullen, zegt president Duda.

De wapenvoorraad van Polen is leeggelopen door militaire hulp aan Oekraïne, en het land wil dat haar westerse bondgenoten de ‘vuurkracht’ vervangen die naar Kiev is verscheept, zei de Poolse president Andrzej Duda maandag tegen zijn legercommandanten.

“We verwachten dat de hiaten die zijn ontstaan ​​in onze middelen ook zullen worden opgevuld in het kader van geallieerde ondersteuningsmechanismen”, zei Duda in een militaire briefing. Polen is de grootste leverancier van zware wapens aan Oekraïne, waaronder honderden tanks, artilleriestukken en andere uitrusting, voegde hij eraan toe.

De hulp omvatte ook honderdduizenden munitie, evenals drones en luchtafweerwerpers. Duda zei dat Warschau snel in actie kwam om te voorzien in de behoeften van buurland Oekraïne op het slagveld, door alleen al ongeveer 1,7 miljard dollar aan militaire hulp te verstrekken, nadat Rusland in februari haar militaire offensief had gelanceerd. Het kan jaren duren om dergelijke wapens te vervangen, voegde hij eraan toe.

“Daarom vragen we nu vrijwel al onze bondgenoten, vooral onze belangrijkste, om ons uitrusting te sturen, wat niet per se nieuw hoeft te zijn’, zei Duda. “Integendeel, we hebben gebruikte apparatuur gedoneerd, dus we kunnen ook gebruikte apparatuur accepteren zolang het op zijn minst gedeeltelijk aanvult wat we verloren hebben op een manier die we gerechtvaardigd en voor de hand liggend vinden.”

Kernwapens

Polen is een vooraanstaand voorstander van het straffen van Rusland door middel van sancties en het geven van geavanceerde wapens aan Oekraïne om het offensief af te weren. Radoslaw Sikorski, een lid van het Europees Parlement en een voormalige Poolse minister van Buitenlandse Zaken, ging zelfs zo ver om te suggereren dat het Westen Kiev kernwapens zou kunnen geven om zichzelf te verdedigen.

Het onwrikbare pro-Oekraïne beleid van Warschau heeft echter een prijskaartje gekregen. Polen heeft meer dan drie miljoen Oekraïense vluchtelingen opgevangen en heeft de EU berispt voor het niet vergoeden van de enorme kosten. Ongeveer 160 Polen verloren eerder deze maand hun baan, nadat de regering een Zwitsers engineeringbedrijf dwong zijn activiteiten in Polen te sluiten vanwege zijn banden met een Russische miljardair.

Blijkbaar hebben niet alle gedoneerde wapens van Polen het slagveld in Oekraïne bereikt. Het Russische ministerie van Defensie beweerde eerder deze maand dat luchtaanvallen T-72-tanks en andere gepantserde voertuigen hadden vernietigd die door Oost-Europese landen aan Oekraïne waren geleverd. De tanks waren verborgen in reparatiefaciliteiten voor wagons in Kiev.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.