Politiek en Sport gescheiden? Fifa-baas wil vrede tijdens WK voetbal Qatar

Politiek en Sport gescheiden? Fifa-baas wil vrede tijdens WK voetbal Qatar

Sport en politiek hebben niets met elkaar te maken?

De Russen zijn uitgesloten van het WK voetbal dat aanstaande zondag begint. Oekraïne verzocht eerder deze maand of het land in plaats van ‘mensenrechtenschender en Ruslandvriend’ Iran mocht aantreden. Dat de stadions waar de Oekraïners graag hun voeten laten spreken, zijn gebouwd door slaven, was even van minder belang. Gianni Infantino, voorzitter van de FIFA, heeft Rusland en Oekraïne intussen opgeroepen de wapens voor een maand op te bergen.

Oekraïne doet in ieder geval niet mee, het verzoek werd niet ingewilligd. Dat heeft misschien ook te maken met de politieke banden tussen de monarchie en Iran. Rusland blijft uitgesloten van deelname. Een cynicus zou dus op kunnen merken dat de Russische en Oekraïense soldaten niets in het vooruitzucht hebben om voor thuis te blijven.

Uniek platform

Infantino zei dat het WK een „uniek platform” biedt voor „vrede en eenheid” omdat het wereldwijd door zo’n 5 miljard mensen op televisie zal worden bekeken. Grootheidswaan? Commercieel opportunisme?

Wie de geschiedenis van de Wereldvoetbalbond in grote lijnen kent, weet dat de overkoepelende bond de laatste jaren vooral in het nieuws is gekomen door omkoping en corruptie. De toewijzing van het wereldkampioenschap voetbal aan Golfstaat Qatar is slechts een van vele voorbeelden daarvan.

Vanaf het moment dat de stadions gebouwd werden, kwamen er al berichten over onmenselijke arbeidsomstandigheden naar buiten. De eerste bouwvakdoden werden al snel gemeld. Maar niets kon het project op het unieke platform tegenhouden.

Meer dan ooit

Door de negatieve publiciteit is het niet bepaald chic om naar Qatar af te reizen (nog even los van de homohaat, de CO2-voetafdruk etc.) maar de supporters zullen alsnog voor de t.v. zitten. Die snakt er wellicht meer dan ooit naar. Even weg van zorgwekkende inflatiecijfers, geruchten over stemfraude in de VS, nucleaire dreiging, energietekorten en voedselschaarste, zullen miljarden mensen wereldwijd de komende weken hun blik richten op de bal en 22 spelers op het veld.

FIFA-baas Infantino: ‘Rusland en Oekraïne, stop met de oorlog tijdens WK’

https://www.voetbalprimeur.nl/nieuws/1052768/oekra-ne-wil-wk-deelnemer-uitsluiten-hebben-militaire-banden-met-rusland.html

Onderstaand een uitgebreid Engelstalig artikel over Qatar, sport en politiek.

Politics Out Of Football Says The West, Unless It’s The Right Kind Of Politics

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.