Prof. Jeffrey Sachs (The Lancet covid-19 commission) “Vrij zeker dat corona uit Amerikaans lab komt”

Prof. Jeffrey Sachs (The Lancet covid-19 commission) “Vrij zeker dat corona uit Amerikaans lab komt”

“Het coronavirus komt vrij zeker uit een Amerikaanse laboratorium.” Het zijn de woorden van Jeffrey Sachs. De wereldberoemde econoom van Columbia University zat de afgelopen twee jaar in een raad van het wetenschapsvakblad The Lancet die zich uitsluitend richtte op corona en spreekt van een ‘blunder van biotech’ die maar niet verder onderzocht wordt: “Ze willen niet onder het tapijt kijken.”

De ‘superstar economist’ van de Amerikaanse Columbia University zei dit halverwege juni tijdens een persconferentie van de denktank GATE halverwege juni in Spanje. Hij was daar dus niet in de functie van commissielid van The Lancet maar als econoom aanwezig. Oud nieuws dus op het eerste gezicht, maar het lijkt niet eerder (massaal) te zijn opgepikt. Dat is nu wel het geval.

Statement

Hieronder het volledige debat van GATE Center op  YouTube waarin Sachs zegt: “Ik zal een provocatief statement toevoegen, dat kan voor u schokkend zijn of niet, maar…”

Jeffrey Sachs

Wie het cv van Sachs uitprint kan het beste even een kopje koffie halen terwijl de printer zijn werk doet. Hij is verbonden aan de Columbia University, een van de meest gerenommeerde universiteiten van de VS. Daarnaast is hij hoofd van diens duurzaamheidscentrum en bestseller-auteur. De afgelopen decennia nam hij zitting in allerlei commissies, van de Wereldbank tot de Verenigde Naties.

Dat maakt hem voor sommige ‘antiglobalisten’ tot mikpunt van spot en kritiek, maar die kritiek is wellicht te eenzijdig. Zijn opvattingen over economie en ontwikkeling zijn mogelijk niet in lijn met wat zij voor ogen hebben, maar Sachs lijkt een onafhankelijk denker. Zo is hij niet bang om de situatie in Oekraïne heel kritisch ‘de culminatie van een 30 jaar lange beweging van Amerikaanse neocons’ te noemen.

Zijn uitspraken over corona en het lab -geen vleermuizen op een markt, geen Chinees lab, maar een Amerikaans laboratorium dus- brengen mogelijk weer nieuwe ontwikkelingen op gang in de zoektocht naar de ware toedracht rond de corona uitbraak.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.