Professor Hamelink: “Een beetje grondrecht? Kun je ook een beetje zwanger zijn?”

Professor Hamelink: “Een beetje grondrecht? Kun je ook een beetje zwanger zijn?”

“Een beetje grondrecht’? Dat kan niet, je kunt ook niet een beetje zwanger zijn. Het grondrecht is absoluut.” Cees Hamelink, emeritus hoogleraar  internationale communicatie en media, stelt vast dat rechters de grondrechten niet genoeg respecteren.

Als een grondrecht, volgens Hamelink een absoluut recht, geschonden wordt, dan moet dat toch onrechtmatig zijn?, vraagt de oud-hoogleraar zich hardop af in de studio van Blckbox tv. Of is er sprake van ‘een beetje grondrecht’? Dat kan niet, je kunt ook niet een beetje zwanger zijn,’ stelt hij vast.

Dat grondrechten van de mens, zoals het recht op gelijke behandeling, toch geschonden worden, heeft volgens Hamelink alles te maken met het klimaat waarin Nederland zich bevindt: een klimaat van angst en repressie. In zo’n omgeving wordt door rechters verwezen naar internationale verdragen.

“Daar is de burger vaak weinig mee geholpen, meent hij: “Er zijn allerlei uitzonderingen ingebouwd. In tegenstelling tot internationale handelsverdragen: die zijn sterk, effectief en worden gehandhaafd.” Wanneer het aankomt op mensenrechten maken rechters echter gebruik van ‘politiek-juridische kunstjes.’

Volgens Hamelink is het tijd voor een nieuw klimaat waarin ook artikel 28 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens wordt gerespecteerd. “In mijn ogen is dit het belangrijkste artikel: “Eenieder heeft recht op het bestaan van een zodanige maatschappelijke en internationale orde, dat de rechten en vrijheden daarin ten volle verwezenlijkt kunnen worden.”

De gast van Blckbx pleit ervoor in Nederland alvast een begin te maken met een dergelijke orde. Hij weet wat daarvoor nodig is: “We hebben een egalitaire samenleving nodig, vol van mededogen, plezier en samenwerking.” Niet eenvoudig, geeft Hamelink toe, maar wel de moeite waard.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.