Protectionisme verergert voedselcrisis: miljoen ton rijst vast in Indiase havens

Protectionisme verergert voedselcrisis: miljoen ton rijst vast in Indiase havens

India heeft de export van rijst aan banden gelegd. Gebroken rijst mag het land niet meer verlaten en het heft twintig procent exportbelasting op de overige rijst bestemd voor het buitenland. Dat is meeste handelaren te gortig, met als gevolg dat een miljoen ton van de graansoort momenteel geen monden voedt maar wacht op nieuwe regelgeving.

Goud

India is met afstand de grootste rijstproducent ter wereld. Om een idee te geven: het verscheepte in het fiscale jaar 2021/2022 meer rijst dan Thailand, Vietnam, Pakistan en de Verenigde Staten bij elkaar.

De onlangs afgekondigde maatregelen moeten de interne markt ten goede komen. Wanneer er meer rijst beschikbaar is, zal de prijs dalen, is de gedachte. Goed nieuws voor de bevolking die massaal leeft met een dagelijkse warme kop rijst. Tegelijkertijd kan de positie op de rijstmarkt ook als een machtsmiddel gezien worden. Zoals Rusland zich met haar gasvoorraad een strategisch uitstekende uitgangspositie verschaft, heeft India ook goud in handen.

De economische globalisering die na de val van de Muur het handelsverkeer bepaalde, is ten einde gekomen, zo lijkt het. De BRICS-landen weten elkaar steeds beter te vinden en Europa en de VS komen met sancties die het vooral henzelf moeilijk maken en zorgen voor binnenlandse onvrede en onrust. Denk aan het einde van een wereldwijd SWIFT betalingsverkeer, de Sint Petersburg International Economic Forum of de Shanghai Cooperation Organization die deze week plaatsvindt.

Een nieuwe wereldorde is aanstaande en landen kiezen positie. Grijpen naar wapens. Die kunnen gelegen zijn in technologie maar ook ouderwets in een zak met rijst. Zonder voedsel overleeft niemand.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.