‘Queen of Cuba’-spion vrijgekomen uit Amerikaanse gevangenis

‘Queen of Cuba’-spion vrijgekomen uit Amerikaanse gevangenis

Ana Montes, beschreven als “een van de meest schadelijke spionnen” in de geschiedenis van de VS, is vrijgekomen uit de federale gevangenis in Texas. De dubbelspion voor Cuba is vrijdag vrijgelaten na meer dan 20 jaar hechtenis, zo blijkt uit gegevens op de website van het Federal Bureau of Prisons.

Montes, nu 65, maakte een solide carrière bij de Amerikaanse regering, aanvankelijk voor het Amerikaanse ministerie van Justitie voordat ze in 1985 bij de Defense Intelligence Agency (DIA) kwam. Ze werd uiteindelijk een senior inlichtingenanalist voor Cuba – ze kreeg zelfs de bijnaam de ‘Koningin van Cuba’ – en vervulde deze rol tot haar arrestatie in 2001, dagen na de aanslagen van 9/11.

Het bleek dat Montes gedurende haar hele regeringscarrière voor Cuba had gespioneerd, aangezien ze was gerekruteerd door de inlichtingendienst van dat land toen ze studeerde aan de Johns Hopkins University. Ambtenaren zeiden destijds dat men geloofde dat de Cubaanse inlichtingendienst (CIS) haar in de eerste plaats had gedwongen om de DIA-carrière voort te zetten.

Als dubbelagent zou Montes bijna twintig jaar lang zeer gevoelige informatie naar het GOS hebben gesluisd. Volgens federale aanklachtdocumenten was Montes zeer voorzichtig, verstuurde ze nooit geheime informatie van haar werkcomputer, maar leerde de informatie in plaats daarvan uit haar hoofd, en gebruikte ze in water oplosbaar, gemakkelijk te vernietigen papier om de gegevens aan haar Cubaanse handlers te bezorgen.

Volgens Michelle Van Cleave, het hoofd van de contraspionage van de VS in het Bush-tijdperk, is Montes “een van de schadelijkste spionnen die de Verenigde Staten ooit hebben ontdekt” geworden, die “vrijwel alles” dat Washington wist over Cuba, heeft gecompromitteerd.

In 2002 pleitte Montes schuldig aan spionagelasten die de doodstraf voor haar hadden kunnen opleveren, maar ze werd uiteindelijk veroordeeld tot 25 jaar gevangenisstraf op grond van een pleidooiovereenkomst. Volgens haar advocaten was Montes in de eerste plaats gemotiveerd voor spionage door de overtuiging dat “de Cubanen oneerlijk werden behandeld door de Amerikaanse regering”.

In een reactie op de vrijlating van Montes drong de Republikeinse hardliner-senator Marco Rubio er bij de Amerikanen op aan zich de dubbelagent te herinneren “voor wie ze werkelijk is”, en suggereerde dat ze niet vergeven zou moeten worden, zelfs niet na het uitzitten van haar straf.

“Montes heeft onze natie verraden, maar niet voor geld. Sterker nog, ze heeft nooit een betaling ontvangen voor haar daden – verbazingwekkend genoeg was ze puur gemotiveerd door haat tegen Amerika”, schreef Rubio in een opiniestuk voor Americano Media.

Na haar vrijlating zal Montes volgens haar straf vijf jaar onder toezicht blijven. Het wordt haar verboden om zonder speciale toestemming voor de overheid te werken of contact op te nemen met ‘buitenlandse agenten’, terwijl haar ‘internetgedrag’ nauwlettend wordt gecontroleerd door de autoriteiten.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.