Raad van State fluit coronamaatregelen regering België terug

Raad van State fluit coronamaatregelen regering België terug

Theaters, bioscopen en concertzalen kunnen weer open in België. De nieuwe coronamaatregelen, die sinds zondag van kracht waren voor de cultuursector, zullen namelijk worden teruggedraaid. Dat besloot het kernkabinet van de federale regering na een uitspraak van de Raad van State.

Het rechtscollege meent dat de maatregelen voor de culturele sector  “disproportioneel” zijn en dat het geheel “niet steunt op adequate motieven”. Daardoor wordt de maatregel onmiddellijk geschorst, tot er een uitspraak ten gronde is, meldt VRT Nieuws.

Het medium spreekt van een uitzonderlijke situatie. Slechts een keer eerder floot de Raad van State de regering terug, het ging een jaar geleden om het verbod op erediensten.

Boosheid

VRT Nieuws laat politicoloog Carl Devos van de Universiteit Gent aan het woord. Volgens hem is er sprake van ‘absoluut gezichtsverlies’ en gaat de situatie ‘van kwaad tot erger’, en ‘van erger tot gênant.’

De politicoloog ziet een afnemende geloofwaardigheid van de politiek, een falend coronabeleid en een gebrek aan leiderschap. Devos wijst met die wetenschap naar de federale, regionale en Europese verkiezingen van 2024 in het land: ‘Vanaf de zomer van 2023 gaat iedereen bezig zijn met die megaverkiezingen van 2024. Dat maakt dus dat er nog ruim 1,5 jaar beleidstijd is. Er is bezinning nodig. Anders vrees ik dat we afsteven op een 2024 waar de boosheid zich zal tonen.’

 

 

 

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.