Raar maar waar: ‘Euthanasie? Prima maar alleen als je gevaccineerd bent’

Raar maar waar: ‘Euthanasie? Prima maar alleen als je gevaccineerd bent’

‘Euthanasie? Alleen als je gevaccineerd bent.’ In Duitsland weten ze hoe ze complexe materie nog ingewikkelder moeten maken. Of is het woord ‘absurd’ meer op zijn plek? Verein Sterbehilfe, de Duitse euthanasievereniging liet weten dat ‘menselijke nabijheid noodzakelijk is voor leden die vrijwillig dood willen.’ Met dat menselijk contact treedt de 2G-regel in werking, merkte de vereniging op, en dat betekende dat de mensen die de dood verkiezen boven het leven zich eerst moeten laten inspuiten met een middel dat de dood en fysiek lijden juist zou moeten voorkomen.

Het nieuwsbericht was de redactie van Café Weltschmerz in november vorig jaar ontgaan, maar gezien het opmerkelijke karakter ervan is besloten het toch met de lezers te delen. In een persbericht van eind 2021 liet de Duitse euthanasievereniging weten dat mensen die- hoe zullen we het zeggen- dood wilden, moesten laten zien dat ze van het coronavirus niets meer te vrezen hadden. Het lokte opmerkingen uit zoals: ‘Aan de hemelpoort moet Petrus natuurlijk wel je vaccinatiepaspoort zien,’ en ‘Je mag niet kiezen hoe je wilt leven, maar wel hoe je wilt doodgaan.’

De vereniging voerde een andere reden aan voor de maatregel. De laatste handelingen op weg naar de dood vereisen menselijk contact tussen de professional en degene die naar gene zijde vertrekt. Dat is een ‘voorwaarde en broedplaats voor de verspreiding van het coronavirus.’

De 2G-eis die op dat moment voor de Duitse samenleving gold (mensen hersteld van corona of ingeënt met een coronavaccin kregen wel toegang tot winkels en dergelijke, anderen niet), ging ook op voor de mensen die hun leven wilden beëindigen. De 2G en 3G regels zijn per 3 april voor grote delen van Duitsland vervallen. Of mensen met een sterfwens in de toekomst een vaccinatie- of herstelbewijs moeten overleggen, is nog niet bekend.

Persbericht

Het persbericht is niet meer op de site van Verein Sterbehilfe terug te vinden, maar er is een mooi webarchief dat vele artikelen voor de eeuwigheid bewaart. Op deze plek is het volledige nieuwsbericht nog na te lezen.* De euthanasievereniging brengt op haar site wel een uitspraak van het Federaal Constitioneel Hof onder de aandacht. Op 26 februari 2020 verklaarde het Hof het recht op levensbeëindiging namelijk tot grondrecht. Euthanasie is bij de Oosterburen aan strikte voorwaarden verbonden en kan alleen met behulp van een arts worden plaatsvinden.

*Dit bericht is aangepast op 12 april. In de eerste versie stond: ‘Het persbericht is op de site van Verein Sterbehilfe niet meer terug te vinden (wie het wel vindt, stuur het op naar de redactie s.v.p.) maar in dit artikel is het (inclusief screenshot) terug te lezen.’ Een Weltschmerz-lezer nam het advies ter harte en was zo aardig de link te delen.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.