Radio1 weet het zeker: Alléén China maakt misbruik van “gezondheidsapp”

Radio1 weet het zeker: Alléén China maakt misbruik van “gezondheidsapp”

“De Chinese overheid heeft heerlijke instrumenten in handen die ze niet meer zo snel uit handen zal geven.” Dat zei correspondent Gary van Pinxteren op 1 februari met gevoel voor cynisme in het Radio 1 Journaal over de ‘gezondheidsapp’ van de Aziatische grootmacht. Mocht het land de coronacrisis op een dag als overwonnen verklaren, dan zal de verstevigde grip op het leven blijven, meent ze.

Heerlijke instrumenten

Presentator Astrid Kersseboom stelde de vraag of de flinke grip van de overheid op het leven van de Chinezen door corona, wellicht van kracht blijft. Immers: “De Chinese overheid heeft nu wel fijne instrumenten in handen hè?” Daar was Van Pinxteren het volmondig mee eens: “Ze hebben heerlijke instrumenten in handen die ze echt niet makkelijk weer uit handen zullen geven.”

De correspondent vertelde vervolgens over mensenrechtenactivisten in het land die waarschuwen voor wat er nu in China gebeurt en daar mogelijk op grotere schaal zal plaatsvinden. “Als je bijvoorbeeld als advocaat de familie van een gevangene wilt bezoeken of bij een rechtszaak wilt zijn in een andere stad, gaat plotseling je gezondheidscode op rood.” De mensen moeten dan in quarantaine omdat ze in contact zijn geweest met iemand die corona heeft. Ook al “blijkt dat helemaal niet zo te zijn, maar het wordt tegen ze gebruikt.”

Controlemaatschappij

Van Pinxteren: “De overheid weet nu zo verfijnd wie wat en waar doet, dat zullen ze niet meer uit handen geven. Ze streven namelijk naar systemen om iedereen te controleren zodat ze de maatschappij heel precies kunnen aansturen.” Nederland heeft met een corona app ook de mogelijkheden in handen om de maatschappij heel precies te vormen naar eigen inzicht. Wie zegt dat daar geen gebruik van gemaakt zal worden, met de huidige regering of in de toekomst?

Gedurende het gehele item met de correspondent uit China wordt de “gezondheidsapp” niet in verband gebracht met de situatie in Nederland. Een gemiste kans voor open doel, of zagen Kersseboom en de redactie van het NOS-programma de bal geheel over het hoofd?

Het gesprek is hier terug te beluisteren, na een minuut of 43.

 

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.