Rassenscheiding is terug: Canadees theater organiseert ‘Black Only’-evenementen

Rassenscheiding is terug: Canadees theater organiseert ‘Black Only’-evenementen

Een vooraanstaand theater in Canada heeft reacties gekregen voor het promoten van een reeks evenementen die worden aangekondigd voor “alleen zwarten”.

Critici beweerden dat het National Arts Centre in Ottawa een segregationistisch beleid hanteert nadat het had aangekondigd dat bepaalde evenementen zouden plaatsvinden onder een “Black Out”, wat betekent dat alleen zwarte mensen aanwezig kunnen zijn.

“Een Black Out is een open uitnodiging aan Black-identificerende doelgroepen om shows te komen zien met hun gemeenschap”, aldus de website van het National Arts Center, eraan toevoegend: “De avonden zullen speciaal de ruimte bieden voor zwarte theaterbezoekers om getuige te zijn van een show die de levendige caleidoscoop representeert van de Black-ervaring.”

Verdere producties in het theater zullen gedurende het seizoen 2023-2024 alleen voor ‘zwarten’ toegankelijk zijn.

Journalist Jonathan Kay wees erop dat het eerstvolgende evenement, een show met de naam Is God Is, voorheen werd bestempeld als een ‘zwart identificerend’ publiek, maar snel werd geüpdatet naar een volledig zwart evenement.

Het theater beweert dat de evenementen “het mogelijk maken dat gesprekken en participatie door het hele theater worden gevoeld”, en dat het publiek de kans krijgt om “de energie van de NAC te ervaren met een gedeeld gevoel van verbondenheid en passie”.

Blijkbaar niet als je blank, Aziatisch of iets anders dan zwart bent.

Ironisch genoeg staat er op de NAC-website een melding waarin staat: “We willen graag de Algonquin Anishinabeg-natie erkennen, op wiens traditioneel niet-afgestaan ​​gebied het National Arts Centre is gevestigd. We erkennen hen dankbaar als de vroegere, huidige en toekomstige ‘stewards’ van dit land.“

Vermoedelijk zijn ze ook uitgesloten van de Black Only-evenementen.

In reactie op de kritiek beweerde Annabelle Cloutier, uitvoerend directeur strategie en communicatie voor de NAC: “Er zijn geen raciaal gescheiden shows bij de NAC.”

Het lijkt er echter op dat die er wel degelijk zijn.

“Er zullen geen controleposten zijn voor houders van een Black Out-nachtkaart en er zullen geen vragen worden gesteld over iemands identiteit, ras of geslacht”, voegde Cloutier er verwarrend aan toe.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.