‘Rechtse’ Sid Lukassen en ‘linkse’ Zihni Özdil vallen elkaar in de armen

‘Rechtse’ Sid Lukassen en ‘linkse’ Zihni Özdil vallen elkaar in de armen

“Episch!” roept Sid Lukassen uit als hij een boek cadeau krijgt van Zihni Özdil. Een omhelzing volgt. De ‘rechtse’ politiek filosoof en de ‘linkse’ historicus zijn het over veel dingen eigenlijk best wel eens, in het bijzonder over het maatschappelijk debat.

Jaren geleden kruisten Özdil en Lukassen met elkaar de degens tijdens een Kamercommissie van Onderwijs, cultuur en wetenschappen. Na afloop gingen ze vrolijk met elkaar op de foto en dat leidde in linkse kringen tot veel onrust. Hoe kon Özdil het in zijn hoofd halen op de foto te gaan met de alt-right Lukassen? Sommige mensen zeggen zelfs dat de foto het startpunt was van het vertrek van de Rotterdamse historicus als Kamerlid van GroenLinks. Om die reden zegt de oud-politicus dan ook over de omhelzing: “Speciaal voor links Nederland”.

Lukassen is te gast bij de podcast van de Elsevier-columnist: Zihnigasten. Het fenomeen woke komt erin voorbij, de geboorte van het regeerakkoord in de Nederlandse politiek en het verschil tussen een witte, progressieve zuil en een linkse zuil. Dat alles met een gezellig biertje en een wijntje erbij.

Özdil wil een eerlijk en open gesprek voeren op basis van argumenten. Dat in tegenstelling tot vele debatten in het land, waar het in zijn woorden “gaat over mag iemand iets zeggen, wanneer mag iemand wat zeggen, en met welke woorden?”

Ze slagen in de opzet. En uiteindelijk lijken ze helemaal niet zo ver uit elkaar te staan. Als Lukassen zegt: “Ik vind dat mensen recht moeten hebben op grond hebben van hun burgerschap. En je bent burger van een gedeelde staat. Niet omdat je homo bent of omdat je jong bent of een vrouw bent. Dan ga je de burgers opknippen in steeds kleinere compartimenten die onderling met elkaar gaan concurreren…” valt Özdil hem bij. “En wie heeft daar baat bij?” In koor: “Het grootkapitaal.”

De linkse gastheer wil daarop een high-five van zijn gast. Die krijgt hij ook, maar de rechtse gast zegt (gespeeld) verongelijkt: “Nou, dat dat heb ik heel vaak gezegd en geschreven.”

Lukassen was een paar keer te gast bij Café Weltschmerz. De laatste keer sprak hij met journalist Joost Niemöller over zijn boek ‘Links en Rechts in Dialoog.’ De uitzending is hieronder terug te zien.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.