Rechtstaatmechanisme: Europese Commissie wil Hongarije flink korten

Rechtstaatmechanisme: Europese Commissie wil Hongarije flink korten

Volgens de Europese Commissie heeft Hongarije niet voldoende werk gemaakt van de corruptie in het land. Het zou een unieke maatregel zijn. Het betekent dat het land van premier Viktor Orbán meer dan 7 miljard euro kan mislopen, ongeveer een vijfde van zijn EU-begroting.

De consequenties worden verbonden aan het rechtstaatmechanisme, een principe dat nog niet eerder door de Commissie is toegepast.

Hongarije krijgt wel geld uit het coronaherstelfonds, mits ze eerst aan 27 voorwaarden voldoen, een Europese toezichthouder ruim baan geven en een anti-corruptie waakhond starten die onafhankelijk zijn werk kan doen. Volgens de Commissie is dat nu niet het geval .”We gaan zeer precies kijken of Hongarije wel echt aan deze eisen voldoet, voordat het geld wordt overgemaakt”, zegt Eurocommissaris Didier Reynders.

Het gaat dus om een bedrag van in totaal meer dan 13 miljard euro, waarvan meer dan de helft aan een zijden draadje hangt. Meer kans is er dat het deel voor het coronaherstelfonds in het Midden-Europese land terechtkomt, maar zeker is ook dat nog allerminst.

Halverwege december zal er meer duidelijkheid komen over de voorwaardelijke steun aan de EU-lidstaat.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.