Roebel bereikt hoogste punt in 7 jaar ten opzichte van dollar

Roebel bereikt hoogste punt in 7 jaar ten opzichte van dollar

  • 21/06/2022

De roebel steeg maandag op de beurs van Moskou en bereikte een nieuw meerjarig hoogtepunt ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Dit gebeurde ondanks het voorstel van de Centrale Bank van vorige week om de kapitaalcontroles die de munt ondersteunden, af te schaffen in het licht van internationale sancties.

De Russische munt daalde maandag kort tot 55,44 roebel ten opzichte van de dollar, het hoogste niveau ten opzichte van de Amerikaanse munt sinds juni 2015, voordat hij later iets terugliep. De roebel handelde ook net boven 58 ten opzichte van de euro, ook dicht bij het hoogste punt in zeven jaar.

Na begin maart te zijn gedaald tot recorddieptes als gevolg van de druk van westerse sancties, herstelde de valuta zich dankzij steun van kapitaalcontroles en de sterke handelsrekening van Rusland, zeggen economen. Vorige week riep het hoofd van de Russische Centrale Bank echter op tot opheffing van de meeste kapitaalcontroles in een poging de roebel te verzwakken.

De regering is van mening dat de Russische munteenheid momenteel te sterk is, en sommige functionarissen stellen voor om deze te verzwakken tot tussen de 70 en 80 roebel per dollar. De Centrale Bank en de Rekenkamer hebben zich echter uitgesproken tegen de valuta-interventies en ondersteunen het huidige beleid om de inflatie te reguleren.

Eerder deze maand verlaagde de Centrale Bank haar beleidsrente tot het niveau van vóór de crisis van 9,5%, waarbij ze opmerkte dat de inflatierisico’s voor het land blijven afnemen. Het tarief was verhoogd tot 20% nadat Rusland eind februari werd getroffen door een spervuur ​​van sancties door de VS, de EU en hun bondgenoten.

Het versnelde herstel van de roebel wordt ook toegeschreven aan stijgende energieprijzen op de internationale markten en de vraag naar gasbetalingen in Moskou, waardoor ‘onvriendelijke’ landen de leveringen in de Russische valuta moesten betalen.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.