Rond Amerikaanse ‘midterm elections’ introduceren media ‘de verkiezingsontkenner’

Rond Amerikaanse ‘midterm elections’ introduceren media ‘de verkiezingsontkenner’

Wie dit bericht leest, weet waarschijnlijk al hoe de midterm verkiezingen zijn verlopen. Wie weet is de definitieve uitslag al bekend, maar daar zal niet iedereen zich bij neerleggen. ‘Verkiezingsontkenners’ maken een zorgwekkende opmars door de instituties in de VS, menen politieke volgers.

Na ‘de klimaatontkenner’, ‘de corona-ontkenner’ (en zijn broertje ‘de anti-vaxxer’) duikt er plotseling een ander soort ontkenner op: de verkiezingsontkenner. Dat is niet iemand die met scepsis naar het stemproces kijkt, de valkuilen van digitaal stemmen in kaart brengt of de mogelijkheden van fraude onderzoekt. Nee, het is iemand die geheel in beslag genomen door complottheorieën een vaststaande waarheid ontkent.

Breed verspreid

Voor de schrijver van dit artikel was het NRC het eerste medium dat met deze titel kwam. Maar wat blijkt na een snelle zoekopdracht: ook de TPO, dagblad Trouw, RTL Nieuws, het Belgische De Standaard en vele andere media gebruiken plots het woord ‘verkiezingsontkenner’.

Waar gaat het hier om? Trouw schrijft: ‘De meeste Republikeinen die komende dinsdag verkiesbaar zijn bij de tussentijdse verkiezingen in de VS, geloven eigenlijk niet in de eerlijkheid van die verkiezingen. The Washington Post onderzocht onlangs de opvatting van 569 prominente Republikeinse kandidaten. Velen van hen zullen verkozen of herkozen worden, want de Republikeinen staan in de peilingen op grote winst. Meer dan de helft van de ondervraagden twijfelt openlijk aan de verkiezingsoverwinning van de Amerikaanse president Joe Biden in 2020.’

De hierboven genoemde media doen de twijfels van de Republikeinen af als ongefundeerd of, in het geval van Merijn de Waal van NRC, als een waanidee. Om dat te onderbouwen, verwijst de journalist naar ‘de uiterst-rechtse propagandafilm 2.000 Mules.’ In de ogen van Donald Trump gaat het om de ‘beste en meest invloedrijke docu van deze tijd.’ Consensus is dus nog niet bereikt.

Mocht het echter gebeuren dat de Republikeinen ofwel in het Huis of de Senaat geen meerderheid behalen, dan ligt het label voor degenen die de stembusgang in twijfel willen trekken, al vast: verkiezingsontkenner. Het is de vraag in welk land de volgende ‘verkiezingsontkenners’ opduiken.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.