Ruk naar links in Colombia? Oud-guerrillastrijder Petro nieuwe president

Ruk naar links in Colombia? Oud-guerrillastrijder Petro nieuwe president

Gustavo Petro wordt de nieuwe president van Colombia. Hij bleef zijn politieke tegenstander Rodolfo Hernández voor en daarmee komt links voor het eerst aan de macht in het Zuid-Amerikaanse land. Op Twitter noemt Petro het ‘een feest voor het volk.’

De presidentsverkiezingen van zondag 19 juni waren historisch te noemen. De kandidaten zaten op de flanken en presenteerden zich als buitenstaanders in de Colombiaanse politiek. Aan de ene kant Rodolfo Hernández, een self-made zakenman van ver in de zeventig die vooral van corruptie een punt van aandacht had gemaakt.

Dieven

Hij sprak in de aanloop naar de verkiezingen van een geweldig mooi land dat ‘altijd is geregeerd door dieven.’ Daar zou verandering in komen. Hard werken was zijn credo, en hij kon zijn woorden hard maken door zijn eigen staat van dienst: hij klom op van eenvoudige arbeider tot machtige speler in de bouwwereld.

Geen angst

De uiteindelijke winnaar Petro is een oud-guerrillastrijder van de M-19 beweging. Als voormalig burgemeester van de hoofdstad Bogotá beloofde hij een socialer en groener beleid. Daarbij lijkt hij eerder te denken aan een Europees model dan aan een marxistische koers.

Dat hij met zijn linkse signatuur is gekozen, heeft onder andere te maken met de positie van de guerrilla die het land jarenlang in zijn greep hield. Nu de FARC een aantal jaren geleden is geneutraliseerd, lijkt de angst voor linksradicaal geweld onder de bevolking verminderd.

Feest

Petro noemde de uitslag via Twitter ‘een feest voor het volk.’ God werd niet vergeten in zijn dankwoord, en hij riep de mensen op de overwinning te vieren op pleinen en in de straten.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.