Rules for thee, not for me: supersterren en de superCO2-uitstoot van hun superjets

Rules for thee, not for me: supersterren en de superCO2-uitstoot van hun superjets

Van rapper Drake tot zangeres Taylor Swift, Oprah Winfrey en bokser Floyd Maywheater: stuk voor stuk beroemdheden die er niet voor terugdeinzen hun naam en faam in te zetten voor ‘een stukje klimaatbewustzijn’. Allen stappen echter net zo makkelijk in hun privéjet als de gemiddelde wereldburger in de auto.

Een overzicht van de grootste vervuilers is hier te vinden. De levensstijl komt op de gewone man allemaal behoorlijk hypocriet over. Een kwartiertje vliegen voor een kop koffie verderop. Heen en weer voor een lunchafspraak of een middagje shoppen. Niet alleen het gebruik van privéjets, ook het bezit van megajachten en andere zaken van de ‘rich and famous’ zorgt voor opgetrokken wenkbrauwen: hoe zit het met hun CO2-voetafdruk? Kunnen ze die gewoon afkopen?

De les lezen

Het fenomeen van de rijken op aarde die exact het tegenovergestelde doen van wat ze prediken, behoeft weinig uitleg. In de strijd voor een rechtvaardiger wereld zijn zij vaak de laatsten die baat hebben bij een maatschappelijke omwenteling.

Vandaar dat er op Café Weltschmerz niet zo veel aandacht voor is. Af en toe maakt het een uitzondering, zoals naar aanleiding van het No More Dirty Banks-initiatief onder aanvoering van acteur Leonardo DiCaprio. Een man die het gedrag van de beroemdheden twee jaar geleden op een bijzondere manier aan de kaak stelde, is comedian Ricky Gervais. Hieronder de video van zijn speech als gastheer tijdens de Oscar-uitreikingen van 2020.

“De volgende keer dat jullie een prijs winnen, gebruik dit podium dan niet om een politieke toespraak te houden oké? Jullie hebben het recht niet om de mensen de les te lezen, over absoluut niets. Jullie weten niets van de echte wereld.”

 

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.