Rusland mobiliseert maar China doet er “alles aan om deze crisis vreedzaam op te lossen”

Rusland mobiliseert maar China doet er “alles aan om deze crisis vreedzaam op te lossen”

Europa staat ‘als een man’ achter Oekraïne. De VS heeft het land al met miljarden dollars gesteund. Een minister van Defensie die haar spierballen laat zien. Wereldwijd voert, in de woorden van hoogleraar conflictstudies Jolle Demmers, een ‘mix van masculiniteit en militarisme’ de boventoon. Nu Rusland 300.000 reservisten oproept, houdt China het hoofd koel: “We moeten er alles aan doen om deze crisis vreedzaam op te lossen.”

Aldus Wang Wenbin, woordvoerder Buitenlandse Zaken voor China. “We blijven erbij dat de soevereine en territoriale integriteit van alle landen gerespecteerd moet worden. We moeten de principes en doelen van het Verdrag van de Verenigde Naties in het oog houden en de legitieme zorgen van elk land op het gebied van veiligheid serieus nemen.”

Laveren

China laveert al sinds het uitbreken van de oorlog. Enerzijds wil het land de goede betrekkingen met Rusland niet verstoren en zijn de parallellen tussen Taiwan en Oekraïne voor menig geopolitiek analist evident: de zorgen om ‘afvallige provincies’ heersen bij beide grootmachten. Anderzijds kiezen de Chinezen officieel geen partij in het conflict. De banden en handelsbelangen met onder andere Europa wil de Aziatische reus niet op het spel zetten.

Xi Jinping en Vladimir Poetin spraken vorige week weer voor het eerst in maanden live met elkaar op de Shanghai Cooperation Organization (SCO) bijeenkomst in Oezbekistan (zie video hieronder). De Chinese president zei daar dat “China samen met Rusland als grote wereldmacht stabiliteit en positieve energie wil brengen in een wereld die wordt gekenmerkt door sociale onrust.” Zijn Russische gesprekspartner gaf aan dat hij de Chinese genuanceerde positie ten aanzien van het conflict in Oekraïne “zeer waardeert.”

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.