Russische gouverneur betaalt militairen per Westerse tank die zij innemen of vernietigen

Russische gouverneur betaalt militairen per Westerse tank die zij innemen of vernietigen

De gouverneur van de regio Zabaikalsky in het oosten van Rusland heeft soldaten uit de provincie de kans geboden premies te verdienen op NAVO-tanks die in Oekraïne zijn buitgemaakt of vernietigd. De aankondiging van de gouverneur kwam toen een particulier bedrijf een vergelijkbare beloning aanbood voor in beslag genomen westerse bepantsering.

In een ondertekend bevel van afgelopen vrijdag verklaarde gouverneur Alexander Osipov dat elke lokale soldaat die erin slaagde een Leopard-tank “in werkende staat” in beslag te nemen, 3 miljoen roebel (€ 39.600) kon verdienen. Een premie van een miljoen roebel (€ 13.200) wordt betaald aan iedereen die een van deze Duitse tanks vernietigt, terwijl degenen die helpen bij een succesvolle verovering € 6.600 krijgen en degenen die helpen bij de vernietiging van een Leopard € 2067,48 verdienen.

Een bedrag van 1,5 miljoen roebel (€ 19.800) zal worden betaald voor de succesvolle verovering van een Amerikaanse M1 Abrams-tank, waarbij voor vernietiging 500.000 roebel (€ 6.600) wordt betaald. Net als bij de Leopards worden kleinere premies aangeboden aan assisterende soldaten.

Het bevel van Osipov eindigde met een waarschuwing dat soldaten die tanks zoeken om te vernietigen of gevangen te nemen, in de eerste plaats moeten werken om “hun leven en gezondheid te behouden”.

Berlijn kondigde vorige week aan dat het Kiev’s troepen zou voorzien van 14 Leopard 2’s en dat het andere Europese landen toestemming zou geven om hun eigen voorraden van deze tanks naar Oekraïne te sturen. Bondskanselier Olaf Scholz verklaarde dat Duitsland en haar partners in totaal 112 tanks wilden leveren.

De VS beloofden 31 Abrams-tanks, maar omdat ze hebben beloofd om Duitsland “dekking” te geven om de Leopards te sturen – zullen ze naar verluidt pas eind 2023 in staat zijn om deze ‘onderhoudsvriendelijke’ reuzen naar het slagveld te sturen.

Het Russische chemiebedrijf Fores heeft een vergelijkbare premie aangeboden als die van Osipov. In een verklaring op haar website op vrijdag zei het bedrijf dat het 5 miljoen roebel  (€ 65.250) zou betalen aan elke Russische militair die een van beide soorten tanks vernietigde of veroverde.

Het standpunt van Moskou is dat buitenlandse wapenleveranties de “directe betrokkenheid” van de NAVO aantonen en het conflict in Oekraïne alleen maar zullen verlengen. Westerse tanks, zei Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov eerder deze maand, “kunnen branden en ze zullen branden zoals de rest [van de westerse wapens].”

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.