Rutte doet het weer: kabinetscrisis rond asielwet afgewend

Rutte doet het weer: kabinetscrisis rond asielwet afgewend

Mark Rutte moest ervoor terugkomen uit Egypte, maar het kabinet is gered. De asielwet dreigde het kabinet te splijten op het moment dat zelfs de VVD-fractie ging morren toen haar eigen staatssecretaris Van der Burg met een wet kwam die tot een meer evenredige spreiding van asielzoekers moest leiden. De partijleider schoof aan bij de vergadering en met een belofte en ‘een zeer zachte toezegging’ gaat Rutte IV waarschijnlijk dan toch ook de kerst halen.

Wat is een belofte waard? Politiek verslaggever Xander van der Wulp lichtte het politieke proces in Den Haag vandaag toe voor de NOS.

 “De VVD-fractie is overtuigd door de belofte dat de ‘instroom’ gaat worden teruggedrongen. Maar dat is een zeer zachte toezegging: er zijn geen aantallen afgesproken en ook geen termijn waarbinnen het geregeld moet zijn.”

Coalitiedrang

Hij vervolgt: “Het heeft natuurlijk ook meegespeeld dat een tegenstem op dit moment direct had geleid tot een politieke crisis binnen de coalitie.” ‘Intussen roert de ChristenUnie-achterban zich, er zijn leden die het vertrouwen in coalitiepartner VVD willen opzeggen,’ staat op de site van Radio1 te lezen. Hoe zwaar zal het asielthema voor de ChristenUnie uiteindelijk echt wegen?

De christenen zijn het niet altijd eens met de VVD, D66 en het CDA kunnen elkaars bloed wel eens drinken. Maar aan het eind van de rit is er die coalitie. Partijdiscipline verbindt zich met een dynamiek die kan worden aangeduid als coalitiediscipline: stem hetzelfde, spreek met een mond, hou elkaars hand vast.

Pittig

Zal de achterban van de partij van premier Rutte werkelijk kunnen zorgen voor een breuk in de regering? “De VVD-fractie kan tijdens het eigen partijcongres over anderhalve week in ieder geval rekenen op een pittige confrontatie met een kritische achterban,” zegt de NOS verslaggever.

Wat is pittig? Politieke commentatoren reppen van een (mogelijke) kabinetscrisis maar een last-minute vlucht van Rutte en de boel lijkt weer gesust. Hebben Rutte en de landelijke kopstukken uit zijn partij niet voor hetere vuren gestaan? Teleurgestelde VVD’ers lopen eventueel naar JA21 en BVNL, zoals leden van de ChristenUnie ook hun heil elders zouden kunnen zoeken. Maar dat verlies lijkt de partij tot nu toe voor lief te nemen. De coalitie staat voorop, zo lijkt het.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.