Saboteert Hongarije hulp aan Oekraïne? Zo zit het echt

Saboteert Hongarije hulp aan Oekraïne? Zo zit het echt

Hongarije ligt dwars. Het land weigert mee te gaan met een fonds voor Oekraïne ter waarde van 18 miljard euro. Politici en politiek commentatoren leggen dit uit als sabotage van premier Orbán en de zijnen. Maar klopt dit ook?

Minister Sigrid Kaag van Financiën: ‘Zeer teleurstellend dat we vandaag geen akkoord hebben kunnen bereiken over steun aan Oekraïne vanwege blokkade door Hongarije. Onze belofte aan Oekraïne en onze internationale partners moeten we gestalte geven.

Financieel journalist Arno Wellens volgt haar mededeling: ‘Dit gaat helemaal niet over Oekraïne, maar de vraag of Europa ook over militaire zaken gaat. Dat wordt er nu op dubieuze wijze doorgedrukt en het is terecht dat Orbán daar problemen mee heeft. Nederland kan Oekraïne alle hulp geven die het wil, dit is een gecreëerd probleem.

Laurens Dassen, Tweede Kamerlid voor Volt – voor sommigen een soort jongerenafdeling van D66 – reageert minder diplomatiek: ‘Wat ongelooflijk misselijk. Om EU-miljarden te krijgen om uit te delen aan zijn corrupte vriendjes blokkeert Hongarije’s Orbán met een veto EU-hulp aan Oekraïne. Weg met het verstikkende veto.’

Maar is dat de hele waarheid? Financieel journalist Arno Wellens: ‘Feitelijk onjuist, niet een beetje maar heel erg. Hij is tegen geld lenen om hulp te verstrekken, je kan Oekraïne gewoon steunen – maar dan zonder Eurobonds.’

Oekraïne helpen of niet, dat is een keuze. De manier waarop dat gebeurt, is dat ook. Moeten er echt Eurobonds voor worden aangewend, zoals Wellens beweert? En wat betekent dat voor de stabiliteit van de Euro, staatsobligaties en pensioenen, om maar iets te noemen? De lijn tussen onwetendheid en moedwillige misleiding is dun, lijkt Wellens te zeggen.

Context

Of het nu om bewuste of onbewuste incompetentie gaat van de politici, Wellens voorziet de nieuwsberichten (zie bijvoorbeeld de NOS) op Twitter van context. ‘De discussie gaat niet over hulp maar over de wenselijkheid van schuld.’

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.