Sacha Baron Cohen: anarchistische comedian of Mossad-propagandist met banden CIA en Pentagon?

Sacha Baron Cohen: anarchistische comedian of Mossad-propagandist met banden CIA en Pentagon?

Is Sacha Baron Cohen een geniale komiek die met zijn typetjes als een anarchistische guerrillastrijder wereldwijd autoriteiten ontregelt en kwalijke ideologieën ontmaskert? Of is het eerder een pro-Israëlische pion die samenwerkt met het Pentagon, de CIA en de Mossad?

Journalist Alan Macleod denkt het laatste. Cohen werd eind jaren ’90 bekend als Ali G, en later kroop de Brit in de rol van onder andere The Dictator, Brüno en Borat. Met zijn karikaturale rollen weet hij nietsvermoedende mensen reacties te ontlokken die ze normaal gesproken niet snel zouden geven. Mensen vallen uit hun rol. Op die manier legt de comedian en acteur politieke, religieuze en ethische opvattingen en praktijken bloot die vaak verborgen blijven achter een façade van politieke correctheid en eigen belangen.

Macleod wil het beeld van Cohen bijstellen. Hij mag dan wel een autonome kunstenaar lijken, iemand die spontaan en zonder politieke agenda te werk gaat, maar dat klopt niet, meent de journalist. ‘Nader onderzoek van zijn achtergrond en opinies lijken te wijzen op een pro-Israël agenda en Westerse propaganda vermomd als satire.’

Pentagon en CIA

Onder andere de film Brüno wordt aangehaald als voorbeeld. De hoofdpersoon van de documentaire moet daar halsoverkop een militaire basis in Alabama in de VS ontvluchten wanneer hij gesnapt wordt als infiltrant. Zo komt het over voor de kijker, die mee mag genieten van de brutale opnames. Het feit dat het beeldmateriaal echter uiteindelijk is uitgezonden, is heel vreemd, laat Macleod weten. Het Pentagon had namelijk ‘nooit toestemming gegeven voor het uitzenden van het  beeldmateriaal als het daadwerkelijk illegaal verkregen was.’

Er was waarschijnlijk helemaal geen sprake van een prank van Cohen met onwetende militairen, meent Macleod. Het geheel doet volgens hem de vraag rijzen wat voor concessies ze de militaire organisatie voor de opnames gedaan hebben en of ‘de opmerkelijke interactie tussen Brüno en de militaire orde niet vanaf het begin vooropgezet was.’

Niet alleen het Pentagon is volgens de auteur van Mint Press betrokken geweest bij de producties van Cohen. Ook de CIA heeft een rol gespeeld. De komiek zocht bijvoorbeeld contact met John Kiriakou, destijds agent van de Amerikaanse inlichtingendienst. Het idee was om via hem leden van Al-Qaeda en Hezbollah beelden van seks tussen homo’s te laten zien voor de camera.

Volgens Kiriakou was het verzoek van Cohen overigens niet uitzonderlijk. Macleod tekent op: ‘Er is een tak van de CIA voorlichtingsdienst die zich exclusief bezig houdt met Hollywood. Ze rollen de rode loper uit voor elke Hollywood Studio die het imago van de CIA opkrikt.’ De ex-medewerker van de CIA voegt eraan toe dat het ministerie van Defensie betrokken is geweest bij ongeveer duizend tv-programma’s en hetzelfde aantal films.

Grove stereotypes

Niet alleen het Pentagon en de CIA worden genoemd. Ook de Mossad heeft een hoog 007-gehalte en kan rekenen op sympathie van de ‘rebelse Ali G’ (aanhalingstekens van de redactie). In de door hemzelf geproduceerde televisieserie The Spy speelt hij de hoofdpersoon Eli Cohen, een Mossad-agent. Macleod verwijst naar de Washington Post, die de productie omschrijft als ‘een Mossad rekruteringscampagne.’

Wie weet is de comedian ooit begonnen als rebelse eenling die mensen met macht en invloed te kijk zette, inmiddels schurkt hij zelf aan tegen de macht, wil de journalist van Mint Press duidelijk maken. Cohens werk is politiek (geworden). Hij ondersteunt die these door in te gaan op Cohens joodse achtergrond, zijn affiniteit met de  organisatie ADL en de wijze waarop hij ‘grove stereotypes’ van moslims gebruikt in zijn werk.

Of de auteur van het artikel terecht tot zijn conclusies is gekomen, mag iedereen zelf nagaan. In ieder geval doet het artikel nadenken over de kracht van beeldvorming en hoe dat (mogelijk) tot stand komt.

Closer Scrutiny Reveals How Close To State Power Sacha Baron Cohen Really Is

 

 

 

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.