Sancties EU: Lidmaatschap voor Oekraïne, Rusland volledig geblokkeerd

Sancties EU: Lidmaatschap voor Oekraïne, Rusland volledig geblokkeerd

De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, zei gisteren dat de Europese Unie Oekraïne als lid wil.

“Ze zijn van ons. Ze zijn een van ons en we willen ze binnenhalen”, vertelde von der Leyen zondag aan EuroNews. Zij deed deze uitspraken in een interview, enkele uren nadat de EU met 27 landen voor het eerst in haar geschiedenis had besloten wapens te leveren aan een land in oorlog. Volgens Reuters zou de EU 450 miljoen euro aan wapens naar Oekraïne sturen.

EuroNews meldde dat Von der Leyen niet specificeerde of het proces voor Oekraïne om toe te treden zo snel zou zijn als de Oekraïense president Volodymyr Zelensky wenst. The Hill meldde zaterdag dat Zelensky de EU, evenals de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie, onder druk zette over de status van lidmaatschap van Oekraïne, en vroeg om een ​​vast tijdschema.

“Verdient Oekraïne geen directe, eerlijke antwoorden?” vroeg Zelensky.

Von der Leyen vertelde Euronews dat de EU in een “proces met Oekraïne” zit dat de integratie van “de Oekraïense markt in de interne markt” en “nauwe samenwerking op het energienetwerk” omvat.

De opmerkingen van Von der Leyen komen op het moment dat de EU heeft aangekondigd dat Oekraïense vluchtelingen drie jaar lang welkom zullen zijn in de lidstaten. Dit, zonder asiel aan te vragen. De vakbond zei ook dat het Oekraïne wapens zou sturen en zware sancties zou opleggen tegen Rusland.

In een statement van Von der Leyen, gepubliceerd op de website van de Europese Unie is te lezen welke sancties er zullen gelden. Zo staat er ook dat de EU het luchtruim zal sluiten voor Russische vliegtuigen, het Russische banken wil blokkeren en de Russische media wil censureren.

“Terwijl de oorlog in Oekraïne voortduurt en de Oekraïners dapper vechten voor hun land, versterkt de Europese Unie haar steun aan Oekraïne en de sancties tegen de agressor, het Rusland van Poetin.”, opent Von der Leyen haar statement.

“Voor het eerst financiert de Europese Unie de aankoop en levering van wapens en andere uitrusting aan een land dat wordt aangevallen.”

“Dit is een keerpunt.”

“Tegelijkertijd versterken we nogmaals onze sancties tegen het Kremlin en haar medewerker, het regime van Loekasjenko.”

Vliegverbod

De eerste sanctie die in het statement wordt besproken is het vliegverbod voor Rusland.

“Ten eerste sluiten we het EU-luchtruim voor Russen.”

“We stellen een verbod op voor alle vliegtuigen die eigendom zijn van Rusland, die in Rusland zijn geregistreerd of die door Rusland worden gecontroleerd.”

“Deze vliegtuigen zullen niet meer kunnen landen, opstijgen of overvliegen op het grondgebied van de EU.”

Mediacensuur

Een tweede maatregel die de EU zal treffen, is het censureren van alle Russische media. Zo staat er in het statement:

“Ten tweede, in een nieuwe ongekende stap, zullen we in de EU de mediamachine van het Kremlin verbieden.”

“Het staatsbedrijf Russia Today en Sputnik, evenals hun dochterondernemingen, zullen niet langer in staat zijn om hun leugens te verspreiden om de oorlog van Poetin te rechtvaardigen en om verdeeldheid in onze Unie te zaaien.”

“Daarom ontwikkelen we instrumenten om hun giftige en schadelijke desinformatie in Europa uit te bannen.”

Westerse media vertellen nu het verhaal en bepalen het narratief, zonder dat het volk een totaal plaatje kan maken met behulp van alle kanten van het verhaal of überhaupt beelden ter plaatse kunnen zien.

Productie Wit-Rusland

Het zogenaamde ‘pakket aan sancties’ raakt niet alleen de Russische producties, maar ook de Wit-Russische. Met een derde sanctie wordt ook de belangrijkste export van dit land geblokkeerd.

“Ten derde zullen we ons richten op de andere agressor in deze oorlog – het regime van Loekasjenko.”

“Het regime van Loekasjenko is medeplichtig aan deze wrede aanval op Oekraïne.”

“Dus we zullen het regime van Loekasjenko treffen met een nieuw pakket sancties.”

“We zullen beperkende maatregelen nemen tegen hun belangrijkste sectoren.”

“Dit zal een einde maken aan hun export van producten van minerale brandstoffen naar tabak, hout en hout, cement, ijzer en staal.”

Russische banken

Het statement vervolgt met een vierde sanctie, ditmaal gericht op de Russische banken.

“Al deze maatregelen komen bovenop het sterke pakket dat ik u gisteren heb voorgesteld, overeengekomen door onze internationale partners.”

“Onder dit pakket worden belangrijke Russische banken uitgesloten van het SWIFT-systeem.”

“We zullen ook de transacties van de Russische centrale bank verbieden en al haar tegoeden bevriezen, om te voorkomen dat ze de oorlog van Poetin financiert.”

“En we zullen ons richten op de bezittingen van Russische oligarchen.”

Zelensky als leider

Tot slot wordt nogmaals de band met Oekraïne benadrukt en wordt Zelensky geprezen om zijn ‘veerkracht’ en ‘leiderschap’.

“We blijven nauw samenwerken met partners over de hele wereld.”

“En we blijven in nauw contact met onze Oekraïense vrienden.”

“Het leiderschap van president Zelensky, zijn moed en de veerkracht van het Oekraïense volk zijn opmerkelijk en indrukwekkend.”

“Ze zijn een inspiratie voor ons allemaal.”

Effect van de sancties op Nederland

De vraag is wat deze sancties indirect voor Nederland zullen betekenen. In welke mate zullen bijvoorbeeld de gasprijzen blijven stijgen? En hoe groot is de kans op een gastekort? De Nederlandse eenmaands gasfuture (TTF) steeg dinsdag al met 10 procent en woensdag met ruim 9 procent. De hoge gasprijs raakt vooral de glastuinbouw, de bouwmaterialenindustrie, de voedingsmiddelenindustrie en de horeca. Een resultaat van deze crisis kan zijn dat kleine, lokale bedrijven niet overleven -waar multinationals hun prijzen relatief laag kunnen houden. Dit effect kan resulteren in meer afhankelijkheid en meer globalisme, hetgeen aansluit op de globalistische agenda van de EU en het WEF. Waar Russische oligarchen door de EU worden weggepoetst, wordt de mogelijke monopoliepositie van de multinationals die zijn aangesloten bij Brussel en het WEF vergroot. Op dit moment is er veel ruimte voor speculatie, dus met enige voorzichtigheid kunnen we alleen zeggen dat de tijd zal leren wat het ‘Rusland-Oekraïne-conflict’ met zich mee zal brengen.

Eerder al plaatste Café Weltschmerz een video die een alternatief geluid vanaf Oekraïense bodem laat horen.

Om meer inzicht en context te bieden aan de algehele context, geschiedenis en dus huidige situatie omtrent het conflict, heeft Rusland-expert Marie-Thérèse ter Haar een lezing gegeven bij Café Weltschmerz. Deze is hier te bekijken.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.