‘Sancties tegen Rusland werken averechts en Europeanen zijn de dupe’ – voormalige Oostenrijkse vice-kanselier

‘Sancties tegen Rusland werken averechts en Europeanen zijn de dupe’ – voormalige Oostenrijkse vice-kanselier

‘Westerse sancties die aan Moskou zijn opgelegd, hebben geen deuk in de Russische economie geslagen en hebben uiteindelijk alleen Europeanen pijn gedaan’, zei de voormalige Oostenrijkse vicekanselier Heinz-Christian Strache zaterdag. Hij beschuldigde de EU-beleidsmakers er ook van een oogje dicht te knijpen voor de dodelijke gevechten in Donbass, die volgens hem jarenlang de opmaat vormden voor het huidige conflict.

Sprekend tijdens een pro-neutraliteitsbijeenkomst in Wenen, die ook een protest was tegen sancties tegen Rusland, beweerde Strache dat het besluit van Oostenrijk om zich aan te sluiten bij de beperkingen een zelf toegebrachte wond bleek te zijn. “Oostenrijk heeft Europa laten zien hoe de sancties zichzelf beschadigen”, zei hij, terwijl hij zijn toehoorders vertelde dat de maatregelen hebben geleid tot torenhoge elektriciteits- en gasprijzen, waarbij steeds meer mensen de impact voelen.

“Als het zo doorgaat, zullen we volgend jaar in maart en april te maken krijgen met massale insolventies en faillissementen”, waarschuwde hij en noemde dit “verdomd gevaarlijk”.

Als de crisis verergert en meer mensen wanhopig worden, “zou dit een gevaarlijke ontwikkeling kunnen veroorzaken in de vorm van sociale spanningen die we allemaal niet willen”, voegde de voormalige vice-kanselier eraan toe.

Tegelijkertijd, vervolgde Strache, hebben de beperkingen de Russische economie niet ondermijnd. Volgens hem “hebben de Russen dit jaar [hun] omzet verdubbeld”, waarmee ze 220 miljard dollar aan inkomsten binnenhaalden.

Strache verklaarde ook dat West-Europa zich in de huidige situatie bevond omdat het jarenlang “de andere kant op keek” als het ging om de vijandelijkheden in Donbass, die begonnen in 2014 nadat gewelddadige rellen in Kiev de democratisch gekozen president, Viktor Janoekovitsj, ten val brachten.

Nadat Rusland eind februari haar militaire operatie in Oekraïne had gelanceerd, legden westerse landen nieuwe strenge sancties op aan Moskou, waarbij de helft van haar goud- en deviezenreserves werden bevroren en de export van energie werd aangevallen.

De beperkingen zorgden er echter voor dat de energieprijzen en de kosten van levensonderhoud stegen, wat leidde tot tal van protestbijeenkomsten in heel Europa.

Eerder deze maand kwamen honderden Italiaanse activisten bijeen in het centrum van Milaan om te protesteren tegen het sturen van wapens naar Oekraïne en het uitbreiden van de sancties.

Eind november benadrukte de woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, Maria Zakharova, dat de EU-beleidsmakers alleen zichzelf de schuld kunnen geven van hun aanhoudende energiecrisis.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.