Schiphol Group koopt boeren uit

Schiphol Group koopt boeren uit

Schiphol Group koopt boeren uit om zo stikstofruimte te verkrijgen. De groep die Schiphol en Lelystad Airport onder beheer heeft, moet de uitstoot van stikstof verminderen. Of verrekenen. Want dat kan ook.

‘Voor de Amsterdamse luchthaven Schiphol gaat het om „een aantal veehouders” in de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht. Voor Lelystad Airport betreft het „een klein aantal veehouders” rond het Naardermeer en op de Veluwe. Voor Lelystad zijn het er „,minder dan tien”, aldus de woordvoerder.’ Zo meldt NRC vandaag.

Vooraan

Er is een levendige emissiehandel ontstaan, zoals dat al veel langer voor CO2 geldt. Wat de een teveel doet, kan een ander compenseren. En wat hier de limiet overschrijdt, wordt elders opgelost. Die dynamiek is omstreden, want schiet het doel voorbij, kan men beweren.

In dit geval is er meer aan de hand: de  overheid wil op de eerste rij zitten wanneer het gaat om de uitkoop van boeren. Wanneer bedrijven ‘aan de haal gaan’ met emissierechten, verliest het de regie op de ruimtelijke ordening.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.