Schotland verlaagt met wetswijziging de drempel om van geslacht te veranderen

Schotland verlaagt met wetswijziging de drempel om van geslacht te veranderen

Inwoners van Schotland kunnen nu hun geslacht wijzigen op officiële documenten na slechts drie maanden te hebben ‘geleefd als hun gewenste geslacht’, zonder dat een psychiatrische diagnose van dysforie vereist is. De wijziging maakt deel uit van een controversieel gendererkenningspakket dat donderdag, zes jaar nadat het in eerste instantie was voorgesteld, door het Schotse parlement is aangenomen tijdens een uitgebreide zitting.

Individuen moesten voorheen twee jaar als hun nieuwe geslacht leven voordat ze een geslachtserkenningscertificaat konden aanvragen, dat nodig is om het nieuwe geslacht wettelijk erkend te krijgen. Het wetsvoorstel breidt het proces ook uit naar 16- en 17-jarigen, hoewel zij zes maanden in hun nieuwe identiteit moeten leven voordat het officieel wordt. Alle aanvragers krijgen daarna een “bezinningsperiode” van drie maanden, voor het geval ze van gedachten veranderen en terug willen naar hun oorspronkelijke identiteit.

De goedkeuring van de wet volgde op een ongekende twee dagen van debat, waarbij parlementsleden minstens 150 amendementen overwogen om de zorgen weg te nemen van collega’s die vreesden dat mannen het proces zouden misbruiken om dicht bij hun slachtoffers te komen. Een van de aangebrachte amendementen vereist dat iedereen die is veroordeeld voor een zedendelict een volledige risicobeoordeling moet ondergaan voordat de aanvraag van een dergelijke persoon voor transitie in overweging kan worden genomen.

Terwijl de Britse regering waarschuwde dat de wetgeving “juridische chaos” zou creëren en het fenomeen van “gendertoerisme” zou voortbrengen, verdedigde minister van Sociale Rechtvaardigheid Shona Robison de definitieve versie van het wetsvoorstel als “een belangrijke stap naar het creëren van een meer gelijk Schotland”, vergelijkbaar met ‘huwelijksgelijkheid’ en erop aandringend dat het verkrijgen van een gendererkenningscertificaat een “substantieel en legaal proces” zou blijven.

Het wetsvoorstel werd aangenomen met comfortabele steunmarges van de Schotse Groenen, Labour en Schotse liberaal-democraten, hoewel de Schotse conservatieven niet bepaald enthousiast waren en naar verluidt probeerden de wetgeving te filibusteren om de stemming uit te stellen tot het nieuwe jaar. De woordvoerder van de gelijkheid van de partij, Rachael Hamilton, beschuldigde de regering ervan de wil van het volk te negeren en voerde aan dat “in de haast om het proces gemakkelijker te maken voor transgenders, de regering het gemakkelijker maakt voor criminele mannen om vrouwen te misbruiken.”

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.