Schotse scholieren betalen via gezichtsherkenning

Schotse scholieren betalen via gezichtsherkenning

Kinderen op negen Schotse middelbare scholen kunnen vanaf deze week hun boterham en chocomel afrekenen via gezichtsherkenning. De scholenkoepel vindt deze manier van betalen efficiënt, snel en veilig in tijden van corona. Critici uiten hun zorgen.

De scholenkoepel in de regio North Ayrshire in Schotland heeft negen scholen onder beheer. Op die scholen is de nieuwe manier van betalen deze herfst ingevoerd. Een artikel in de Financial Times meldt de beweegredenen van de koepel: Het betalen gaat sneller met gezichtsherkenning. Bovendien is het makkelijker: leerlingen kunnen hun pincode vergeten, of worden slachtoffer van pinpasfraude.

Dat is met de invoering van de biometrische toepassing verleden tijd, meent de scholenkoepel. Daarnaast motiveert het schoolbestuur de maatregel met een gezondheidsargument. Door de transactie volledig contactloos te laten verlopen, zou de verspreiding van het coronavirus worden geremd.

Laatste optie

Critici zijn het niet eens met de maatregel, die volgens hen overhaast is ingevoerd zonder dat de ouders voldoende zijn ingelicht. Fraser Simpson ziet de methode als laatste betaaloptie. De biometriecommissaris van de overheid vindt dat andere mogelijkheden van betaling altijd eerst moeten worden onderzocht. Silkie Carlo van Big Brother Watch krijgt ook de ruimte in de Britse krant. Zijn argument sluit daar bij aan: ‘Biometrische identiteitsherkenning wordt genormaliseerd en dat is een slechte zaak.’

Omstreden

Het gebruik van gezichtsherkenning, oogscans en vingerafdrukken is zowel technisch geavanceerd als omstreden. Er is niemand ter wereld met dezelfde vingerafdruk of gezichtskenmerken. Dat maakt fraude van een paspoort of wachtwoord een stuk moeilijker. Aan de andere kant kan identiteitsfraude door misbruik van biometrische gegevens juist leiden tot een Kafkaeske nachtmerrie, menen tegenstanders. De schade die dan ontstaat is bijna onmogelijk te herstellen. Door de digitale opslag zijn de unieke persoonsgegevens zeer kwetsbaar voor misbruik door hackers en serverbeheerders.

 

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.