Senator bevestigt dat VS Oekraïne heeft geholpen met tegenoffensief

Senator bevestigt dat VS Oekraïne heeft geholpen met tegenoffensief

Actieve steun door de VS en hun NAVO-bondgenoten – evenals het delen van inlichtingen tussen Washington, Londen en Kiev – hebben de Oekraïense troepen geholpen om “grote winsten” te behalen tijdens hun tegenoffensief in de regio Charkov, vertelde senator Mark Warner afgelopen zondag aan CNN (klik hier voor het interview).

“Dit soort samenwerking toont de kracht van onze gecombineerde militaire inlichtingen”, zei Warner, hoofd van de inlichtingencommissie van de Amerikaanse Senaat, eraan toevoegend dat de Amerikaanse en Britse inlichtingendiensten “werken met de Oekraïners”. De senator gaf echter geen details over de aard van deze ‘samenwerkingen’.

Warner prees ook wat hij de “enorme steun van de VS en onze NAVO-bondgenoten” noemde, die “ervoor zorgen” dat Kiev de militaire uitrusting krijgt die de Oekraïense troepen “nodig hebben”. Zijn woorden kwamen te midden van een massaal Oekraïens offensief met het gebruik van wapens geleverd door de VS en andere westerse landen.

Bij de aanval die donderdag begon in de regio Charkov, kondigde het Russische ministerie van Defensie de terugtrekking aan van zijn troepen uit verschillende nederzettingen in het noordoosten van Oekraïne, waaronder de stad Izyum. Moskou hield vol dat de stap was gezet om de Russische troepen in de regio Donetsk te versterken. Kiev vierde de Russische terugtrekking als een overwinning.

Op zaterdag meldde de New York Times dat Kiev en Washington hun inlichtingenuitwisseling hadden geïntensiveerd, waarbij Oekraïne zijn plannen onthulde voor een tegenoffensief tegen de VS in een poging meer hulp te krijgen. Het rapport zei ook – onder verwijzing naar een niet nader genoemde Amerikaanse functionaris – dat Washington en Kiev “voortdurend” bespraken hoe het Russische offensief zou kunnen worden belemmerd.

Rusland had de VS eerder herhaaldelijk gewaarschuwd tegen het verstrekken van wapens en inlichtingen aan Kiev, met het argument dat dergelijke acties ertoe zouden kunnen leiden dat de VS partij bij het conflict wordt.

Capitool-bestorming “vergelijkbaar” met 9/11

De senator was zondag ook om een andere reden het onderwerp van gesprek. Hij vergeleek toen in een uitzending van Face the Nation de deelnemers van de protesten en Capitool-bestorming op 6 januari 2021 met de ‘9/11-terroristen’. Eerstgenoemde noemde hij ook wel ‘verkiezing-ontkenners’.

Mar-a-Lago-documenten

In dezelfde uitzending zei hij dat er ‘mensen zullen sterven’, wanneer de documenten die Trump in Mar-a-Lago verborgen zou houden geopenbaard worden. Volgens sommige theorieën vormen deze documenten het bewijs van de collectieve inspanningen van de regering om kandidaat-Trump aan te vallen en vervolgens president Trump effectief te verwijderen -en senator Mark Warner zou hier maar al te bewust van zijn.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.