Slechts 1% van de Amerikanen beschouwt Rusland als het grootste probleem – peiling

Slechts 1% van de Amerikanen beschouwt Rusland als het grootste probleem – peiling

Volgens een dinsdag gepubliceerde Gallup-enquête noemde minder dan 1% van de Amerikanen Rusland als het grootste probleem waarmee de VS in de tweede helft van 2022 wordt geconfronteerd. Uit het onderzoek bleek dat het belangrijkste probleem voor de meeste respondenten de eigen regering van het land is.

Gemiddeld beoordeelde 19% van de ondervraagden in 2022 “overheid” als het “belangrijkste probleem”, gevolgd door “inflatie” (16%) en “de economie” (12%).

Het percentage Amerikanen dat Rusland ziet als het belangrijkste probleem waarmee het land wordt geconfronteerd, is van februari tot maart gestegen van 2% naar 9% na de lancering van de militaire operatie van Moskou in Oekraïne, maar dat cijfer was in april weer gedaald tot 5%, en het heeft bleef de afgelopen vijf maanden op 1% of lager, zelfs toen Washington tientallen miljarden dollars pompte in militaire hulp voor Kiev.

De Amerikaanse regering domineerde de peilingen van Gallup voor het grootste deel van het afgelopen decennium, en werd in 2020 slechts kort verdreven door de Covid-19-pandemie. De ‘pandemie’ (of de maatregelen?) kreeg begin 2022 weer wat aandacht van het publiek en werd in januari door 20% van de respondenten genoemd.

Gemiddeld slaagde het er echter niet in om de leiders in Washington te overtreffen en heeft het al meer dan zes maanden geen 1% gekraakt, waardoor het op de zesde plaats staat in de algemene lijst van problemen van het jaar – na immigratie en “het land verenigen”.

Amerikanen zijn over het algemeen minder tevreden met de koers van hun land dan sinds 2011, met slechts 18% die optimistisch is over waar het naartoe gaat. Dit is pas de vierde keer sinds 1979 dat de nationale tevredenheid onder de 20% is gezakt. Volgens Gallup was de daling van dit jaar grotendeels het gevolg van een daling van 14 punten in de vooruitzichten onder de Democraten, van wie slechts 31% de koers van het land nu positief beoordeelt.

De vooruitzichten van de Republikeinen, die al somber waren na de inauguratie van president Joe Biden vorig jaar, zijn verder verslechterd – slechts 4% ziet nu een positieve toekomst voor de VS. Degenen die geen van beide partijen steunen, hebben ook hun optimisme zien dalen tot het punt waarop slechts 19% nu tevreden is met de richting van het land.

Ondanks deze sombere vooruitzichten onder het electoraat, gaven de tussentijdse verkiezingen van vorige maand de Republikeinen niet de controle over het Congres, hoewel de partij wel een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden behaalde. De goedkeuringsscore van Biden is vanaf deze maand op 40% gebleven.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.