Snowden: “UFO-gekte is afleiding”

Snowden: “UFO-gekte is afleiding”

De media-razernij over “spionageballonnen” en niet-geïdentificeerde vliegende objecten boven Noord-Amerika gaat helaas niet over het eerste contact met buitenaardse wezens, maar gemanipuleerde paniek voor politieke misleiding, zei NSA-klokkenluider Edward Snowden maandag.

‘Het zijn geen buitenaardse wezens. Ik wou dat het buitenaardse wezens waren. Maar het zijn geen buitenaardse wezens. Het is gewoon de oude gemanipuleerde paniek, een onaangename overlast die ervoor zorgt dat de verslaggevers van de [nationale veiligheid] de opdracht krijgen om ballonbulls**t te onderzoeken in plaats van budgetten of bomaanslagen”, zoals de Nord Stream, tweette Snowden.

De bekroonde onderzoeksjournalist Seymour Hersh omvatte vorige week een verhaal waarin hij beschrijft hoe de VS en Noorwegen afgelopen september de pijpleidingen opbliezen die Russisch aardgas naar Duitsland transporteerden. De Amerikaanse regering hekelde het als ‘valse informatie’.

In de daaropvolgende dagen begon het Amerikaanse leger “objecten” in de lucht boven Noord-Amerika neer te schieten. De woordvoerder van de National Security Council, John Kirby, zei maandag dat de Amerikaanse regering nog steeds niet weet wie de eigenaar is van de drie objecten die in het weekend zijn neergehaald. De perssecretaris van het Witte Huis, Karine Jean-Pierre, zei echter dat er “geen indicatie was van buitenaardse wezens of buitenaardse activiteit”.

Kirby had vrijdag het neerhalen van een “object op grote hoogte” voor de kust van Alaska aangekondigd. Amerikaanse gevechtsvliegtuigen hebben zaterdag een “niet-geïdentificeerd, onbemand object” neergehaald boven de Yukon in het noordwesten van Canada. Het derde object werd zondagmiddag neergeschoten boven Lake Huron toen het Michigan naderde.

“Hoewel de autoriteiten nog niet weten wat de objecten zijn, vormen ze geen bedreiging”, zei minister van Defensie Lloyd Austin maandag tegen verslaggevers. “Ze vormen geen militaire bedreiging voor iemand op de grond. Ze vormen echter wel een risico voor de burgerluchtvaart en vormen mogelijk een bedreiging voor het verzamelen van inlichtingen. En we zullen het tot op de bodem uitzoeken’, voegde hij eraan toe.

Austin zei ook dat de drie objecten anders waren dan de Chinese ‘spionageballon’ die de VS vorige week boven South Carolina neerschoot. De aerostaat, die Beijing beschreef als een weerballon die door de wind uit koers werd geblazen, was het grootste deel van het vasteland van de VS gepasseerd voordat hij werd vernietigd door een F-22 straaljager.

De terughoudendheid van het Pentagon om de ‘objecten’ te beschrijven of eventueel geborgen puin te tonen, heeft geleid tot speculaties over hun mogelijke buitenaardse oorsprong. Ruimtemagnaat Elon Musk maakte grapjes over ‘vrienden van mij’ die langskwamen. Ondertussen hebben wetgevers van de oppositie hun frustratie geuit over het gebrek aan officiële verklaringen van het Witte Huis.

Senator Rand Paul uit Kentucky, die in het Homeland Security Committee zit, eiste dat het Pentagon en de president “ons onmiddellijk vertellen wat ze weten – en wat ze niet weten”.

“Wat is er in vredesnaam aan de hand?” vroeg Mitch McConnell, mede-Kentuckiaan en minderheidsleider van de Senaat, zich af op de Senaatsvloer. “De regering heeft nog steeds geen zinvolle informatie kunnen vrijgeven over wat er is neergeschoten”, zei hij, terwijl hij vroeg of de radargevoeligheid mogelijk hoger was geworden na het incident met de Chinese ballon.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.