Sociale media veranderen de hersenen van kinderen – onderzoek

Sociale media veranderen de hersenen van kinderen – onderzoek

Het regelmatig checken van sociale media als  je een jonge tiener bent, wordt in verband gebracht met overgevoeligheid voor feedback van leeftijdsgenoten en kan mogelijk leiden tot permanente veranderingen in de belonings- en motivatiecentra van de hersenen leiden. Dit suggereerden neurowetenschappers van de Universiteit van North Carolina in een studie die dinsdag in JAMA Pediatrics is gepubliceerd.

De studie keek naar een groep van 169 tieners in de leeftijd van 12 tot 15 en hoe hun hersenen zich ontwikkelden ten opzichte van hun zelfgerapporteerde gebruik van Facebook, Instagram en Snapchat.

Wanneer gebruikers die de onderzoekers als “gewoon” classificeerden – wat betekent dat ze hun accounts 15 of meer keer per dag controleerden – een spel speelden dat feedback modelleerde in de vorm van goedkeuring door leeftijdsgenoten, werden ze steeds gevoeliger voor die feedback. Hersenscans toonden verhoogde activiteit op gebieden die verband houden met beloningsverwerking, concentratie, regulering en controle, en de onderzoekers merkten op dat deze leken bij te dragen aan positieve feedbackloops, waardoor hun gevoeligheid voor goedkeuring door die leeftijdsgenoten verder toenam.

De tieners die aangaven hun sociale media maximaal één keer per dag te checken, vertoonden een overeenkomstige afname in activiteit op deze gebieden, wat suggereert dat ze minder bezorgd waren over feedback van leeftijdsgenoten of meer zelfbeheersing hebben over dwangmatig gedrag.

De onderzoekers erkende dat het onmogelijk was om aan de hand van de beperkte verzamelde gegevens te zeggen of het gebruik van sociale media ervoor zorgde dat de tieners meer bezorgd waren over feedback van hun leeftijdsgenoten, -of, dat er reeds bestaande patronen bestonden onder de tieners betreffende de beoordeling door leeftijdsgenoten, waardoor ze sneller geneigd waren hun accounts te checken. Bijvoorbeeld, ter bevestiging. De onderzoekers maakten echter wel duidelijk dat ze het eerste vermoedden.

“Tieners die geregeld hun sociale media checken, laten deze behoorlijk dramatische veranderingen zien in de manier waarop hun hersenen reageren, die mogelijk langetermijngevolgen kunnen hebben tot ver in de volwassenheid, een soort van voorbereiding op de ontwikkeling van de hersenen in de loop van de tijd,” vertelde studie co- auteur Eva Telzer aan de New York Times.

Ze voerde aan dat de overgevoeligheid van de ‘gewone gebruikers’ van sociale media niet goed of slecht was, maar slechts een aanpassing was betreffende het leven in een ‘steeds meer onderling verbonden wereld’.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.