Sporter zonder QR-code mag veld op maar moet zich buiten omkleden

Sporter zonder QR-code mag veld op maar moet zich buiten omkleden

Mensen op en rond de sportvelden van amateursporters hoeven toch geen coronapas te laten zien. Het demissionaire kabinet kondigde op dinsdag aan dat het coronatoegangsbewijs voor hen verplicht zou worden. Een meerderheid van de Tweede Kamer keurde dit voorstel een dag later echter af.

Demissionair minister-president Mark Rutte voerde nog aan dat onderscheid tussen binnen- en buitenlocaties “een puinhoop” zou worden maar moest uiteindelijk toch bakzeil halen.

Als argument voor het schrappen van de maatregel rond de amateursport wordt voornamelijk de praktische moeilijkheid aangevoerd: door de hoeveelheid sporters en toeschouwers is het zeer complex de regel te handhaven. “De handhaving is lastig, je legt de verantwoordelijkheid bij vrijwilligers en het is in de buitenlucht. Schrap deze maatregel, want de Kamer is  het er collectief over eens”, verwoordde Kamerlid Attje Kuiken van de PvdA het tegen Rutte.

Sporters op binnenlocaties moeten nog wel een QR-code laten zien. Bezoekers van sportscholen bijvoorbeeld krijgen momenteel alleen toegang met een bewijs van vaccinatie, herstel of negatieve PCR-test.

In de praktijk zullen ook veel buitensporters ondanks de aanpassing onveranderd hinder ondervinden. Mensen hebben namelijk nog steeds alleen met een coronapas toegang tot (binnen)wc, kleedkamer of sportkantine. Niet alleen praktisch maar ook principieel stuit dat op vele bezwaren.

Hieronder gaan Frank Stadermann en Sietske Bergsma in het Juridisch Coronajournaal van Café Weltschmerz in op de situatie rond QR-codes. NB: Het gesprek is opgenomen voor de coronapersconferentie van 2 november, maar nog steeds even relevant. Stadermann: “Een hockeyclub mag van zijn leden geen QR-code eisen om te hockeyen bij de vereniging want je mag niet eenzijdig de voorwaarden wijzigen.”

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.