Stageprogramma kleedt kinderen in politiekleding en laat zien hoe waterkanonnen werken

Stageprogramma kleedt kinderen in politiekleding en laat zien hoe waterkanonnen werken

De Belgische politie is afgelopen woensdag begonnen met een intensief stageprogramma voor scholieren van 14-18 jaar. Het doel van het programma zou zijn om hen te laten zien hoe het werk van de veiligheidstroepen er van binnenuit uitziet.

Op de eerste dag van de stage bezochten de kinderen de stallen en maakten ze kennis met de bereden politieagenten en hun paarden. De kinderen zagen ook een waterkanon van binnenuit en konden op deze dag politiekleding aantrekken. Het programma lijkt er zo op ingericht te zijn, dat de stagiaires leren hoe straatprotesten aangepakt kunnen worden.

De autoriteiten kondigden eind 2021 het ‘Rookies’-programma voor jongeren aan. Ongeveer 160 tieners hebben zich aangemeld voor de cursus, maar slechts 30 van hen werden uiteindelijk geselecteerd voor de stage. Er waren 15 jongens en 15 meisjes onder de rekruten en deze kwamen uit verschillende delen van het land.

De tieners werden begroet door de Belgische minister van Binnenlandse Zaken, Annelies Verlinden, die de hoop uitsprak dat ze “ambassadeurs van de politie” in de samenleving zullen worden, en dat sommigen van hen op een dag zelfs zullen solliciteren om politie te worden.

“Het enthousiasme en de talrijke vragen van de Rookies toonden aan dat een goede relatie tussen jongeren en politie nog steeds mogelijk is”, aldus Marc De Mesmaeker, commissaris-generaal van de Federale Politie.

Het programma loopt tot juli 2022. De tieners maken kennis met een aantal zaken, waaronder het werk van politielaboratoria, de K9-diensten, special forces, helikopterpiloten en cybercrime-eenheden.

De afgelopen weken was België getuige van massale protesten tegen Covid-beperkingen. In de hoofdstad gebruikte de politie traangas en waterkanonnen om de menigte uiteen te drijven. Het lijkt dan ook geen toeval te zijn dat kinderen nu worden ‘opgeleid’ om waterkanonnen te bedienen en kennis maken met de bereden politie, beide worden immers ruimschoots ingezet bij demonstraties. Het intensieve programma laat ook zien dat er blijkbaar een groot tekort is aan politiekrachten en dat de protesten naar verwachting nog jaren zullen plaatsvinden.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.