Tand(vlees)problemen komen veel voor: advies vanuit traditionele Chinese geneeskunde

Tand(vlees)problemen komen veel voor: advies vanuit traditionele Chinese geneeskunde

Losse tanden, tandvleesbloedingen, terugtrekkend tandvlees, gaatjes in de tanden… Wereldwijd heeft 45% last van gaatjes en tandvleesziekten, 98% heeft wel ergens last van, denk ook aan langer wordende tanden, knarsen, overmatige slijtage aan wortelhalzen en gevoelige tandhalzen* En die tand(vlees)problemen kunnen ons dagelijks leven danig beïnvloeden. Kauwen gaat dan bijvoorbeeld minder makkelijk, waardoor het eten minder lekker smaakt en je bovendien sneller kiest voor zacht en gemakkelijk kauwbaar voedsel, wat het menu minder gevarieerd maakt. Hierdoor liggen weer tekorten aan voedingstoffen, zoals vitaminen en mineralen op de loer. Wat leert de Chinese traditionele geneeskunde ons over gezonde tanden? We geven tips qua voeding en gaan dieper in op de relatie met onze nieren, maag en milt.

Hu Naiwen is een traditionele Chinese geneeskundige (TCM) beoefenaar in de Shanghai Tong De Tang Chinese Medicine Clinic in Taiwan. In zijn YouTube-programma Dr. Hu Nai Wen Health Seminars deelt hij enkele TCM-aanbevelingen. We geven hier ook een paar interessante adviezen.

Goed kauwen: Kauw op gedroogde noten voor ‘tandenrevalidatie’. Hu merkte op dat door het steeds verfijndere dieet in de moderne samenleving, de tanden van mensen niet de kans krijgen om hun volledige potentieel te benutten. Hij stelde voor dat mensen met ‘zachte’ tanden hun tanden kunnen ‘trainen’ door dagelijks op gedroogde noten te bijten. Denk bijvoorbeeld aan amandelen, walnoten, pijnboompitten, pinda’s, pompoenpitten en cashewnoten. Het kauwen bevordert ook de speekselproductie, wat weer het hele spijsverteringsproces verbetert.
Versterk je nieren: Hu zegt dat TCM gelooft dat de nieren de botten regeren en dat onze tanden in feite de uiterlijke manifestatie  van onze botten zijn. Daarom zijn de gezondheid van de nieren en tanden nauw met elkaar verbonden. Nierdeficiëntie is de oorzaak van verschillende problemen, waaronder losse tanden en paradontitis, dus het versterken van de nieren kan de tanden sterker maken. Hu wees er bovendien op op dat niet alleen ouderen last zullen hebben van nierdeficiëntie naarmate ze ouder worden – nierdeficiëntie bij kinderen kan ook leiden tot het verlies van het glanzende glazuur op het oppervlak van de tanden.
Eet volgens de Vijf Elementen-theorie van TCM: Deze theorie houdt in dat de vijf kleuren van voeding – groen, rood, geel, wit en zwart – respectievelijk aan de vijf inwendige organen lever, hart, milt, longen en nieren worden toegewezen. Hu stelde voor dat patiënten met tandheelkundige aandoeningen dus meer zwarte voedingsingrediënten eten om de nieren te voeden, zoals zwarte bonen, zwarte sesam en zwarte schimmel. Ook noemt hij kip als ‘nier’voedingsmiddel.
Let ook op de maag: Een overzichtsstudie die in 1998 werd gepubliceerd in het International Dental Journal wees erop dat parodontitis kan worden veroorzaakt door ‘maaghitte’, wat voornamelijk tot uiting komt als roodheid en zwelling van het tandvlees met af en toe bloeding, ettering, slechte adem en mondzweren.
Een interessant middel bij parodontitis: In een onderzoek dat in 2013 werd gepubliceerd in het Journal of Periodontal Research, verdeelden onderzoekers 60 vrouwelijke Sprague-Dawley ratten gelijkmatig in drie groepen: een gezonde controlegroep, een groep met parodontitis en een groep die een Chinese medicinale formule voor parodontitis kreeg, bekend als Bu-Shen-Gu-Chi-Wan. De resultaten van het onderzoek toonden aan dat er bij de groep die de medicinale formule kreeg ontstekingsremmende effecten op het parodontale weefsel van de ratten werd aangetoond, en dat het volume en de dichtheid van het bot toenamen.
Last but not least: denk ook aan de milt: TCM gelooft dat de nier het aangeboren fundament van het leven is en de milt het verworven fundament. Het behouden van de gezondheid van de nieren, milt en maag staat nauw in verband met de gezondheid van de tanden en de mondholte. Daarom behandelt TCM terugtrekkend tandvlees door Atractylodes macrocephala te gebruiken voor het voeden van de milt en Rehmannia glutinosa voor het versterken van de nieren. o

Eeuwenoude ’tandenbevestigende formule’ redt losse tanden
Hu herinnert ons eraan dat elke tand kostbaar is, dus laat nooit een tand vroegtijdig met pensioen gaan, zo zegt hij. Zolang je tanden nog gezond zijn, moet je goed kauwen op je eten en je tanden goed poetsen om ze te versterken. Ook raadt hij aan om regelmatig naar de tandarts gaan. Hu raadt verder de eeuwenoude TCM ‘Gu Chi Shen Fang’ (tandenbevestigende magische formule) aan om losse tanden te redden. Het recept staat in het originele artikel, maar bij navraag bij de Chinese kruidenapotheek  Sanjiao hoorden we dat er een in deze formule receptplichtige kruiden zitten. Dus deze formule is te bestellen op voorschrift van een therapeut via de Natuurapotheek.

Bronvermelding: The Epoch Times 

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.