Ticketmaster tart Nederlandse wet: alleen gevaccineerden welkom op kantoor

Ticketmaster tart Nederlandse wet: alleen gevaccineerden welkom op kantoor

De grootste Nederlandse ticketwebsite Ticketmaster vraagt haar personeel alleen naar kantoor te komen indien men gevaccineerd is. Dat blijkt uit een interne mail die NU.nl heeft ingezien en die gericht is aan alle Nederlandse werknemers. Het bedrijf overtreedt daarmee de Nederlandse wet, die bepaalt dat bedrijven niet mogen eisen van hun personeel om een vaccinatiebewijs te laten zien.

“We verwachten dat iedereen die in onze kantoren werkt gevaccineerd is”, staat in de mail. “Uitzonderingen onder speciale omstandigheden, zoals een negatieve test, moeten afgesproken worden met je leidinggevende.”

In een reactie zegt Ticketmaster tegenover NU.nl dat men vaccineren niet verplicht stelt maar dit alleen aanmoedigt.  Een werknemer van Ticketmaster spreekt dit tegen. Volgens de werknemer werden mensen van wie bekend is dat ze niet gevaccineerd zijn opgebeld met de boodschap thuis te blijven.

Werkgevers mogen juridisch gezien op dit moment nog niet naar de vaccinatiestatus van hun personeel vragen. Het bedrijf overtreedt daarmee op dit moment de Nederlandse wet.

Demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid heeft op de vorige coronapersconferentie gezegd dat hij eventueel de wet wil wijzigen om een vaccinatieplicht binnen bepaalde sectoren toch toe te staan.

Veel mensen hopen dat de grondwet – met name het recht op lichamelijke integriteit – hen beschermt tegen toekomstige verplichte vaccinaties vanuit de overheid. Volgens oud-advocaat Frank Stadermann hoeft dat niet het geval te zijn, zo zei hij eerder in gesprek met Café Weltschmerz. Het recht op lichamelijke integriteit, stelt hij in het onderstaande gesprek met juriste Isa Kriens, geldt “behoudens de wet”. Dat betekent dat het Parlement een wet kan invoeren die dit recht terzijde stelt. Eerder gebeurde zoiets in Tsjechie.

Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens oordeelde eerder dat de Tsjechische overheid verplichte vaccinaties mag opleggen aan burgers. Stadermann wijst erop dat het Hof hier wel voorwaarden aan verbond. De boete die de Tsjechische overheid uitdeelde was laag, eenmalig en administratief – en mensen in Tsjechië hoeven zich nog steeds niet te laten vaccineren, als ze de boete betalen.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.