Trudeau trekt noodwet weer in. Doet hij dit voor burgers of banken?

Trudeau trekt noodwet weer in. Doet hij dit voor burgers of banken?

Justin Trudeau heeft de noodwet die onlangs in werking trad na weken van truckersprotesten, weer ingetrokken. Volgens de premier van Canada is de conventionele wet- en regelgeving inmiddels weer voldoende om de ‘veiligheid en bescherming van Canadezen’ te garanderen. Anderen menen dat hij de noodwet laat varen onder druk van banken die een bankrun in de kiem willen smoren.

Applaus

Trudeau kreeg veel kritiek op het toepassen van de noodwet in het Noord-Amerikaanse land. Critici vonden dat het karakter van de truckersprotesten de inzet van het leger en de verruimde bevoegdheden van de politie niet rechtvaardigde. Volgens hen was de noodwet ontworpen voor het geval dat Canada zou worden bezet door een buitenlandse invasie of iets in die orde van grootte. Een flink binnenlands protest kwam daar niet bij in de buurt, zeker gezien het overwegend vreedzame karakter ervan.

Een ander punt van zorg was het tijdelijke karakter van de noodwet. Zou de noodwet wel echt tijdelijk zijn, of keer op keer verlengd worden? Voorlopig is het dus tijdelijk gebleken. Medestanders van Trudeau zien dat als een teken dat hij een man is van zijn woord. Ze applaudisseren voor een ‘barmhartige premier’ die ‘zonder een schot te lossen of een bot te breken’ de ‘boeven’ naar huis heeft gestuurd.

Bankrun

Anderen zien de beslissing omtrent de noodwet in een ander licht. Volgens hen presenteert de premier zich als moraalridder terwijl hij in werkelijkheid slechts pragmatisch heeft gereageerd op klachten van  financiële instellingen in zijn land. Zij constateerden dat er in de 24 uur voor de beslissing van Trudeau vijf keer zoveel geld werd opgenomen als normaal. De vraag naar dollars verdrievoudigde de afgelopen tijd, tienduizenden Canadezen openden een bankrekening in de Verenigde Staten en anderen zochten hun heil in Bitcoin en goud. Serieuze tekenen van een bankrun dus.

De vlucht van kapitaal is niet alleen te wijten aan professionele beleggers en investeerders die zien dat reputatie van Canada als veilige haven voor investeringen barstjes vertoont. De grote economische onrust komt vooral door het feit dat de overheid met de noodwet de bevoegdheid kreeg om  bankrekeningen van demonstranten en degenen die hen steunden, te bevriezen. Het feit dat de staat opeens zo makkelijk toegang had tot bezittingen, spaargeld en salaris van burgers in oppositie, deed veel mensen huiveren. Degenen die direct bedreigd werden of hun kapitaal in de toekomst in gevaar zagen komen, zochten naar een uitweg.

Vertrouwen

Vertrouwen is cruciaal voor een goed draaiende economie. Onderstaande gebruikers van Twitter menen dat het vertrouwen in de overheid wankelt en niet zomaar te herstellen is met het intrekken van de noodwet: ‘Deze bankrun zal zich voortzetten. Je hebt al het vertrouwen van Canadese burgers verloren,’ richt een twitteraar zich tot de premier.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.