Trudeau’s pleidooi voor democratie afgebrand in Europees Parlement: “Uw methoden passen bij dictatuur van het ergste soort”

Trudeau’s pleidooi voor democratie afgebrand in Europees Parlement: “Uw methoden passen bij dictatuur van het ergste soort”

“Voor ons, verantwoordelijke leiders die geven om onze burgers en onze democratie, is er veel werk aan de winkel.” Het zijn de woorden die Justin Trudeau woensdag uitsprak voor het Europees Parlement. De Canadese premier sprak over het beschermen van democratie en de gevaren van populisme, terwijl hij zelf steeds vaker wordt beschuldigd van autoritair en totalitair leiderschap. De Europese Parlementsleden Mislav Kolakušić en Christine Anderson waren niet gediend van het optreden van de Canadees: “Het is een schande. Bespaar ons je aanwezigheid.”

De speech van Trudeau waarin hij sprak over “de opkomst van cynische populisten die angst exploiteren in onzekere tijden”, Poetins aanval op de democratie”  en “het werk dat verzet moet worden om democratie te redden,” viel niet bij alle politici in goede aarde. Voor hen is het pleidooi voor democratie van de minister-president huichelachtig gezien de ontwikkelingen van de laatste twee jaar in Canada. De omstreden reactie vanuit de regering op ‘De Vrijheidskaravaan’ begin dit jaar heeft hun wantrouwen alleen maar vergroot. De Kroatische politicus en oud-rechter Mislav Kolakušić ging fel in op de woorden van de Canadees: “Canada is de laatste maanden een symbool geworden voor mensenrechtenschendingen. De methoden die we hebben aanschouwd, noemt u misschien liberaal maar voor vele burgers wereldwijd passen ze bij een dictatuur van het ergste soort.”

Christine Anderson, Duitse afgevaardigde van Alternative für Deutschland (AfD) brandde Trudeau net als Kolakusic af. “Meneer Trudeau, u bent een schande voor de democratie. (…) een premier die openlijk zijn bewondering uitspreekt voor de Chinese ‘basisdictatuur’, die grondrechten vermorzelt door het vervolgen en criminaliseren van burgers… burgers die worden neergezet als terroristen. Enkel en alleen omdat ze de moed tonen op te staan tegen zijn geperverteerde idee van democratie… Deze man zou hier überhaupt niet niet mogen spreken.” Hieronder is de bijdrage van Anderson -die ze zelf omschrijft als ‘een gepast welkom’  en ‘recht op het doel af’- te zien.  Daaronder weer is de gehele speech van Trudeau van afgelopen woensdag terug te bekijken.

Reputatie

Trudeau stond bij zijn aantreden als premier in 2015 bekend als een man die inclusiviteit, diversiteit en respect hoog in het vaandel had staan. Iedere burger was gelijkwaardig en verdiende een gelijke behandeling, ongeacht culturele achtergrond, religie, kleur of seksuele geaardheid. De oorspronkelijke bevolking van Canada zou bovendien eindelijk het respect krijgen dat het verdiende, en het hen aangedane leed zou een plek krijgen. Het beeld van een progressieve premier met dito beleid brokkelt echter in rap tempo af.

Het coronabeleid in het uitgestrekte land was zeer strikt. Veel mensen voelden dat hen meer dan noodzakelijk vrijheden werden ontnomen. Met het optreden van de overheid tegen deelnemers en sympathisanten van de recente ‘Vrijheidskaravaan’ was voor veel mensen de maat vol: een in hun ogen vreedzaam en legitiem protest werd hardhandig neergeslagen. De noodwet die de minister-president vervolgens uit de kast haalde ging critici alle perken te buiten. Tolerantie en gelijke rechten voor iedereen gelden alleen zolang het in het straatje past van Trudeau en zijn politieke medestanders, vinden kritische volgers.

Machtsgreep

Sinds 2019 leidt Trudeau een minderheidsregering. In 2021 werden er vervroegde verkiezingen uitgeschreven in de hoop op een meerderheid (wat het doorvoeren van beleid zou bevorderen), maar dat lukte wederom niet. Sterker nog, in absolute zin is de Conservatieve Partij groter. Met ongeveer 32 procent van de stemmen is de Liberale Partij van de huidige politiek leider de minst populaire regeringspartij ooit in de Canadese parlementaire geschiedenis. Na een politiek akkoord in maart 2022 tussen de Liberalen en de oppositionele linkse Nieuwe Democratische Partij (NPD) spreekt de Conservatieve Partij van een machtsgreep.

De banden tussen Trudeau en zijn regering enerzijds en het World Economic Forum anderzijds – Klaus Schwab: “Het halve kabinet van Canada was ooit een Young Global Leader van het World Economic Forum”- zetten bovendien kwaad bloed bij mensen die vinden dat ze geregeerd worden door een groep mensen die er niet voor het volk zit maar een globalistische agenda dient .

Café Weltschmerz kent een heel handig zoeksysteem. Zoek het vergrootglas aan de bovenkant van de site en tik datgene in waar je naar op zoek bent. Zoek bijvoorbeeld op ‘Canada’ en relevante berichten en video’s verschijnen vanzelf.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.